Massiv fiskdöd i Göta kanal

Mängder av fisk har dött i Göta kanal. Anledningen är att kanalen tömts på vatten mellan Borensberg och Berg.

Fiskdöd. I det lilla vatten som finns kvar på kanalens botten har inte fiskarna klarat sig.

Fiskdöd. I det lilla vatten som finns kvar på kanalens botten har inte fiskarna klarat sig.

Foto: Åke Alvin

Linköping2016-02-05 05:30

Anki Andersson har bott nära kanalen i hela sitt liv och passerar över Ljungs västra bro varje dag. Hon har aldrig sett något liknande.

– Visst har de tömt delar av kanalen på vatten förr. Men inte så här lång sträcka och så lång tid. Det ser fruktansvärt ut.

På de torrlagda bankarna vid Ljungs västra bro ligger det drivor av döda musslor. På botten av kanalen finns det några decimeter djupt vatten – men det är bottenfruset. I isen ser vi abborrar, braxen och kräftor. Ett par rejäla gäddor har också strukit med. Bara invid bron räknar vi till hundratals fiskar som ligger infrusna i isen.

– Då kan du föreställa dig hur mycket död fisk det finns mellan Borensberg och Berg. Det är ju en sträcka på över två mil. Dessutom kan det aldrig vara bra för kanalbankarna att vara torrlagda så länge; det kommer att leda till att kanalen läcker ännu mer. Titta, där har det redan rasat, säger Anki Andersson och pekar på ett stenparti som gett sig ut i kanalen.

"Det var nödvändigt"

Anders Donlau, vd för Göta kanal, säger att det varit nödvändigt att tömma kanalsträckan i vinter.

– Vi har ju påbörjat en omfattande renovering av kanalen. Därför kommer det att se ut så här ett antal vintrar. I år renoverar vi bland annat bron och kajerna vid Kungs Norrby och en stämport vid Skarpåsen.

Enligt Donlau brukar de flesta fiskar överleva när kanalen töms.

– Det blir ju alltid lite vatten kvar på botten. Men det är klart, blir det bottenfruset så klarar de sig ju inte.

Döda fiskar bland badande?

Anki Andersson ställer sig frågande till vad som händer med de stora mängderna död fisk när kanalen åter fylls med vatten. Kommer den att sköljas ut bland badgästerna i Berg? Det är inte Anders Donlau orolig för.

– Fiskar dör hela tiden, det tar fåglar och kräftor hand om i ett naturligt kretslopp. Däremot håller jag med om att kanalen tar stryk av att vara torrlagd. Vi skulle vilja undvika det, men det är ett nödvändigt ont, säger han.

Att stämporten vid Skarpåsen rustas upp är ett led i att kommande vintrar kunna torrlägga endast en del av kanalen åt gången.

– Vi jobbar på att kunna sektionera kanalen. Men det är inte helt enkelt och vi är inte där än. Möjligen nästa vinter, säger Anders Donlau.

15 april ska kanalen åter fyllas med vatten och i början av maj börjar båtsäsongen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om