Några vittnen till själva händelsen finns inte. Men barnen som hittade det rivna fåret berättade för djurhållaren Krister Karlsson att de sett lösa hundar i hagen vid andra tillfällen.
Krister Karlsson har betande får på flera ställen i Linköping. Han har ett avtal med kommunen – som är markägare – om att markerna ska betas och hållas öppna. Men fördelarna är fler än så.
– Ja, det är ett populärt inslag med lamm och får i stadsmiljö, säger han.
Illa rivet i magen
I onsdags fick Krister Karlsson ett samtal från en pojke som berättade att han och några kamrater funnit ett skadat får i hagen vid Rävkullen. Fåret var svårt rivet i magen – inälvorna hängde utanför kroppen – men levde när det hittades. Krister, som inte befann sig i Linköping, skickade sin son till Rävkullen.
Kort därefter messade en flicka att fåret hade dött. Krister Karlsson är nästan lite rörd när han berättar om barnen som stannade hos det döende fåret och blev kvar, även sedan det dött, för att invänta sonen.
Fårhagen är under sommarhalvåret inhägnat med elektriskt stängsel.
– Det går att ta sig in via färistarna och meningen är att folk ska kunna vandra i hagarna, även med hund i koppel, säger Krister Karlsson.
Han var med om en liknande händelse i Tallboda förra året där en hund attackerat ett får så illa att fåret fick avlivas.
– Då polisanmälde jag. Men samma nu som då, jag vet inte vem som är ansvarig och en anmälan leder inte till någonting.
Fåren helt försvarslösa
Det är otroligt stressande för fåren att jagas av en hund, enligt Krister Karlsson
– Fåren kommer inte undan, de är försvarslösa. De flesta hundar har ju jakt i sig, mer eller mindre, säger han.
Något som hundägare borde tänka på och inte släppa lös sina hundar i hagar där det går djur, anser han. Just nu råder dessutom det som brukar kallas koppeltvång. I lagen om tillsyn över hundar och katter står att under tiden första mars till 20 augusti ska hundar hållas under sådan tillsyn att de inte kan springa omkring fritt i marker där det finns vilt.
I Linköping finns det ett 40-tal tätortsnära beteshagar – totalt 260 hektar – där det framförallt betar får. Utöver det finns det också betesmarker utanför Linköping, exempelvis Tinnerö.
Att hundar attackerar djur i beteshagarna händer, men det är inte vanligt alls, enligt kommunekolog Gunnar Ölfvingsson, kommunekolog i Linköping.
– Jag tror att många som bor i närheten av beteshagarna känner visst ansvar och har lite extra koll så att inget händer, säger han.
Han betonar också att det är djurägarens ansvar att ha uppsikt över sin hund.
– Det är tillåtet att gå i hagarna också med hund, men då ska den vara kopplad.
Att det skulle kunna vara något annat djur, exempelvis vildsvin som attackerat fåret är helt uteslutet, säger han.
– Vildsvin attackerar ytterst sällan andra djur. Det ska väldigt mycket till för att man ska behöva vara rädd för ett vildsvin även som människa.
Ett annat problem enligt Gunnar Ölfvingsson är att människor – helt olagligt – dumpar trädgårdsavfall på kommunens marker. Ibland hamnar det i betesområden och det har hänt att får har dött efter att ha ätit av giftiga växter. Även gräsklipp, som kan verka ofarligt för fåren att äta, kan skada eller döda dem om gräset har jäst. En sådan händelse inträffade förra året vid Drabbisdal i Berg.