Rötmånaden är ett begrepp ur Bondepraktikan. Den sägs infalla 22 juli–22 augusti, då det statistiskt sett råder bäst förutsättningar i Sverige för bakterietillväxt i maten. När det är över 20 grader varmt, hög luftfuktighet och det finns näring – då startar bakterietillväxten. Det kan vara lika kraftig tillväxt när varm mats temperatur sjunker till under 40 grader, vilket gör att man bör undvika temperaturer mellan just 20 och 40.
Slaktade aldrig
Louise Ridderström, Östgötamat, är uppvuxen i sin pappas charkbutik i Bestorp och vet att man aldrig slaktade djur under rötmånaden.
– Rötmånaden var ett begrepp. Pappa har berättat att isblocken låg i sågspån och smälte snabbt under rötmånaden. Det fanns inga möjligheter att effektivt kyla djurkroppen. Dessutom är det ju en månad med gott om flugor som kan plantera bakterier i köttet, säger Louise.
I dag har vi bättre förutsättningar att ta hand om maten, med bra kylskåp, kylväskor etc.
Men det finns en del tips att tänka på när sommaren är som varmast.
10 tips!
Bevara kylkedjan! När den bryts förkortas hållbarheten, utan att för den skull per automatik göra maten dålig. Om du har långt hem från affären: ta med en kylväska. Packar du i vanliga kassar, se till att kylvarorna ligger tillsammans, gärna också med frysta varor för att hålla ned temperaturen.
Som vid all matlagning, 1: Se till att du har rena händer när du lagar mat.
Som vid all matlagning, 2: Använd olika knivar och skärbrädor till kött/fisk och sallad, eller diska emellan.
Ha olika fat till rått respektive grillat kött. Kampolybakter och salmonella i exempelvis kyckling, som dör vid 70 grader i grillen, finns ju kvar på fatet det låg på innan det grillades.
När du ätit ute och det är varmt: ta snabbt undan maten, låt den inte stå kvar på bordet. Mindre mängd kan ställas direkt i kylen, större mängd bör kylas en stund först, exempelvis i vattenbad, för att inte höja temperaturen i kylen för mycket.
Kolla att din kyl verkligen håller 4–5 grader.
Låt inte kylen ha svängdörr! Öppna och stäng snabbt, när det är väldigt varmt ute.
Tänk på att färsk fisk är isad i fiskdisken och behöver lite kallare i kylen än 4–5 grader, runt 2 grader är bäst.
Var extra försiktig med fisk och rökta produkter. I de senare kan bildas listeriabakterier sedan produkten gått ut, som varken luktar eller smakar. Särskilt barn och äldre kan fara illa av dem.
När du är osäker på maten: lukta och smaka! Skämd mat ger sig snabbt tillkänna.