Sofia Blusi tog examen från lärarutbildningen på Linköpings universitet och började jobba på Berzeliusskolan i december 2015. Hon är ämneslärare för högstadiet och undervisar i svenska, svenska som andraspråk och textilslöjd.
– Det här är världens roligaste jobb. Det är varierat, inspirerande och ingen dag är den andra lik. Jag kan inte tänka mig att jobba med något annat, säger Sofia Blusi.
Så på ett vis förstår hon inte varför det råder lärarbrist; yrket är attraktivt och långt fler borde vilja arbeta som lärare, tänker hon. Å andra sidan ligger lönerna sedan länge betydligt lägre än för flertalet andra yrkesgrupper som också dragit på sig studielån för 4,5 års högskoleutbildning, konstaterar hon.
– Det får nog många som är beredda att studera att välja bort läraryrket, säger hon.
Redan efter två terminer har Sofia Blusi insett att mycket av lärarjobbet består av annat än undervisning. Det kan vara en orsak till att så många slutar som lärare redan under sitt första yrkesår. Förutom planering och undervisning ska dagens lärare bland annat göra omfattande dokumentation och redovisning inför rapportering till myndigheter och för betygsättning och utforma åtgärdsplaner för elever med stödbehov.
– Jag hade ju hört mycket om det här så det var egentligen ingen nyhet. Ändå blev jag nog lite chockad över det när jag började jobba, säger Sofia Blusi.
När hon utvärderar åren på lärarutbildningen tycker hon att studenterna borde förberedas bättre just på dessa delar av yrkeslivet. De rena ämneskurserna höll god kvalitet tycker hon, medan den teoretiska delen av lärarutbildningen borde ha haft mer verklighetsanknytning.
– Jag hade önskat mer kunskap som jag kunde ha direkt nytta av, som hur man konkret stöttar svaga elever, hur man gör pedagogisk planering, hur man arbetar med åtgärdsprogram. Det fanns extremt lite av detta i utbildningen, säger Sofia Blusi.
Många som börjar på lärarutbildningen hoppar av redan innan de är färdiga. I vissa fall beror det kanske på en felaktig bild av vad läraryrket är. Under utbildningstiden kunde Sofia Blusi lägga märke till att vissa studenter valt lärarbanan för ett brinnande intresse för ett ämne, som historia eller religion, men sedan insåg att de inte skulle få så mycket egen tid för ämnet utan måste lägga mycket tid på undervisning och administration och då hoppade de av utbildningen.
– Därför är det viktigt med mycket praktiktid under lärarutbildningen och att praktiken kommer tidigt, säger Sofia Blusi.
Läraryrket var ingen dröm hos henne från början. Efter gymnasiet studerade hon vid textilhögskolan i Borås. Av en slump fick hon inhopp som textillärare och insåg då att hon älskar att utbilda.
Den ökade dokumentations- och administrationsbördan på dagens lärare debatteras allt mer. Det enda som möjligen skulle kunna få Sofia Blusi att inte vilja vara lärare längre, säger hon, är om ännu mer tid för planering och undervisning skulle ätas upp av just administration.
– Om jag skulle känna att jag inte kunde göra mitt bästa på lektionerna. Det vill jag göra och det är jag skyldig eleverna. Vi lärare har hand om nästa generations läkare, ingenjörer, sjuksköterskor, piloter. De måste få med sig en bra utbildning och bra värderingar, säger Sofia Blusi.