Han känner till situationen och säger att en del av problemet beror på att det är brist på gynekologer.
– Det gör förstås att det kan vara svårt att få en verksamhet såld för den läkare som vill sluta, säger han.
I dag finns sex privata gynekologmottagningar i länet. De har alla gamla avtal – samverkansavtal med lagetablering – som inte ger fullt betalt för alla patienter.
Men läkarna kan, vilket Mats Johansson påpekar, välja att behandla patienter privat till en taxa som läkaren själv bestämt.
Nackdelen är att ett läkarbesök blir betydligt dyrare med den varianten.
– Här får var och en göra en bedömning av läget men det är den principen som styr.
Enligt Mats Johansson har regionen i dag bara två möjligheter att sluta avtal med privata utförare. Antingen genom upphandling i konkurrens. Vilket inte görs med små utförare i region Östergötland. Återstår etablering under vårdval. Men i Östergötland gäller inte vårdval för de flesta specialiteter, inte heller gynekologi.
Någon plan på att ändra Vårdvalet finns inte i nuläget, enligt Mats Johansson.
– Men låt mig vara tydlig med att vi från Koalition Östergötland verkligen inte har något emot att ha privatpraktiserande läkare. Tvärtom.
Han påminner om att verksamheten inom regionen gällande barn- och kvinnohälsa står för en stor del av sjukvården.
– På det viset tar vi inom politiken vårt ansvar.
Är det till primärvården kvinnorna ska vända sig?
– Så är det alltid. Primärvården har en viktig roll som första delen i sjukvårdssystemet. Men jag tror att de flesta gynpatienter i stor utsträckning skickas vidare till specialistsjukvård.
Kan situationen bli farlig för kvinnorna?
– Jag är trygg med att vi kan klara detta. Kvinnosjukvården är oerhört central och vi har ett ansvar att lösa situationen när den uppstår.