Kocken som lagar med färg och form

På Majahusets förskola händer det att kocken Jenny Karlsson ställer sig och rullar 650 köttbullar. Vattenmeloner blir till hjärtan, brödet blir en orm, korv blir till spiraler. Och det mesta går åt.

Foto: Peter Jigerström

Linköping2016-06-04 15:00

– Barnen är gäster i min restaurang och jag vill ge dem chansen att smaka allt, säger Jenny Karlsson.

På instagram (@majakoket) kan hennes ambitiösa rätter beskådas. Där lägger hon ut bilder på luncher som serveras. Kontot följs av 250 personer och lär inspirera till matlagning, kanske främst för föräldrar som upplever sig alltför fast i falukorvsträsket.

Jennys tomatsoppa lyser orangegul, skuren frukt till mellanmål ser läskande ut, den panerade fisken ligger fint upplagd med örtsås och citronskivor.

– Jag vet att alla förskole- och skolkök inte har den tid eller de förutsättningar som jag har. Men jag försöker att göra allt från grunden. Jag är inte här för att värma mat, jag är här för att laga mat, säger hon.

Jenny har ett förflutet som egenföretagare i cateringbranschen. Efter att hon avvecklat företaget 2010 arbetade hon på andra förskolor. När Majahusets förskola intill Cupolen i Gottfridsberg skulle byggas 2014 sökte hon sig dit.

Till förskolans 110 barn och pedagogerna serverar hon lunch enligt buffémodell där även de minsta barnen (med viss assistans) lägger för sig sin egen mat och bär den till sin plats. All mat och grönsaker väntar på barnen i karotter och skålar; plåtbleck direkt ur ugnen är oestetiskt enligt Jenny.

Den dag som tidningen hälsar på gör hon nötstek med timjangräddsås, ugnsstekt potatis, gelé och pressgurka.

– Pressgurkan är väl kanske inte säkert att de äter… men jag tycker att den hör till och ska serveras, säger Jenny.

När de första barnen, Siv, Jorry, Emil, Amanda, och Malvin, anländer till restaurangen vid lunchrusningens början berättar de att deras favoriträtter är köttbullar, pasta med pastasås och soppa.

– Vi äter mycket mat! säger Amanda.

Nötsteken och potatisen lockar dem också. Emil tar rejält med kött och potatis, bär tallriken till sin plats och går loss på potatisen med sin kniv. Jenny, som gillar att höra vad barnen tycker om rätterna, hjälper Siv och Amanda att lägga upp.

– Och så lite grönsaker här.

– Nej.

– Jo, det vet du.

Jennys filosofi är att man ska smaka på allt. Hennes erfarenhet från åren med bröllops- och festmiddagar är att barn vill äta samma mat som vuxna och att kryddor inte är ett problem. Ibland sägs det att barn är misstänksamma mot hopblandad mat som inte direkt går att identifiera. Så behöver det inte vara, menar Jenny.

– För ett tag sedan gjorde jag en tomat- och kikärtsgryta som serverades med bulgur. Jag undrade hur det skulle gå men bestämde mig för att testa. De åt så det tog slut, berättar hon.

Precis som Siv, Malvin, Emil, Jorry och Amanda sa, så har Jenny märkt att soppa uppskattas av många barn. Färgglad mat lockar dem generellt.

– Man äter ju med ögat också. Små barn kan ibland vara lite kräsna och då är det bra om maten ser fin ut.

Man skulle kunna tro att Jenny med sitt kunnande dukar upp ambitiösa och färgrika middagar hemma för jämnan. Men nej; det har hänt att de egna barnen, som beskådat förskolebarnens fina rätter via instagramkontot, haft klagomål på utbudet därhemma. Där anstränger sig Jenny ibland mindre.

– Men jag ställer inte fram pulvermos. Där går gränsen, säger hon och skrattar.

Matkonservativa barn

Den som umgåtts med barn kan ha upptäckt att vissa småfolk bara vill äta makaroner. Eller vägrar korv. Eller bara vill ha oliver. Enligt författarna till boken "Matlust för barn 0-6 år", Mia Coull och Sara Ask, inträffar ofta en kräsen period då barn fyllt två och den kan pågå till 4-5-årsåldern. Den som lagar maten måste våga och orka presentera nya maträtter ändå, enligt författarna. Annars blir måltiderna tråkiga och barnen missar chanser till nya intryck.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om