Karamello AB köpte den – åtminstone i länet – välkända Kisapepparkakan 2013. Men tanken med köpet var egentligen inte att börja baka kakor i mängder, enligt Henrik Hovlind som är försäljnings- och marknadschef på företaget.
– Vi köpte företaget för att kunna erbjuda våra kunder kakor med reklamtryck, som är en av våra marknader, säger han.
Nu blev efterfrågan på pepparkakan så stor att Karamello valde att satsa på – och utveckla – varumärket. Man bakade med råvaror som var såväl ekologiska som Krav- och fairtrademärkta. Det gjorde Kisapepparkakan till den första pepparkakstillverkare i Sverige med dubbelcertifiering.
Att Karamello nu säljer kakföretaget beror, enligt Henrik Hovlind, på att företaget egentligen inte har något självklart distributionsnät till dagligvaruhandeln. Det har den nye ägaren.
– Vi har varit måna om att hitta en lokal aktör. Det har vi gjort nu, säger han.
Köparen heter Mikael Landestorp och äger Lilla Hembageriet i Motala. Nu hoppas han kunna utveckla varumärket.
– Vi har tidigare bakat pepparkakor själva – för hand – inför julen. I dag är pepparkakor en sådan vara säljs året runt i butikerna, så vi ska satsa på det.
Lilla Hembageriet har en fungerande distributionskedja och levererar sina produkter till butiker i länet.
Mikael Landestorp kommer att fortsätta att baka på ett sådant sätt att dubbelcertifieringen finns kvar.
Kisapepparkakan har bakats i Vidingsjö, men därifrån flyttas nu bakvalsarna till Motala. Allt utom den vals som trycker logotryck på kakor. Den behåller Karamello som hoppas kunna utveckla den reklamdelen.
Vad fick du betala för Kisapepparkakan?
– Nja, det säger jag inte. Det betraktar jag som en affärshemlighet.