KARTLÄGGNING: De häktade var kända av myndigheterna

På onsdagen häktades två unga män som misstänks ha kastat sten mot polisen i samband med upploppet i Skäggetorp i söndags. Av tidigare domar framgår att både 20-åringen och 21-åringen var kända av polisen sedan tidigare.

Under såväl skärtorsdagen som påskdagen utbröt våldsamma upplopp i Skäggetorp. (Bilden är tagen i samband med torsdagens oroligheter.)

Under såväl skärtorsdagen som påskdagen utbröt våldsamma upplopp i Skäggetorp. (Bilden är tagen i samband med torsdagens oroligheter.)

Foto: Albin Wiman

Linköping2022-04-21 14:20

20-åringen som på onsdagen häktades som på sannolika skäl misstänkt för grovt sabotage mot blåljusverksamhet är sedan tidigare känd av flera myndigheter. Han är skriven på en adress i Skäggetorp. 

Av en dom i Förvaltningsrätten i Linköping framgår att han i augusti 2019 blev omhändertagen enligt lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga, LVU. 

20-åringen har varit känd av socialtjänsten sedan 2017 då flera anmälningar kom in från polisen gällande misstankar om brott, vilka senare ledde till att han dömdes för snatteri, ringa narkotikabrott vid fyra tillfällen samt brott mot lagen om förbud mot vissa hälsofarliga varor. Straffet blev ungdomstjänst i 20 timmar.

Samma år inkom en anmälan från kommunens brottsförebyggande grupp som handlade om 20-åringens bruk av droger och att han förekom i kretsar där drogförsäljning skedde. Han beskrevs som en av de drivande i sitt umgänge.  

Under 2017 blev han avstängd från sin skola då han testat positivt på droger. Under hösten 2018 och början av 2019 inkom ytterligare anmälningar från polisen gällande innehav och bruk av narkotika som gjorde att han fick en straffvarning. 

Förvaltningsrätten kom sin dom 2019 fram till att det fanns en påtaglig risk för att 20-åringens hälsa och utveckling skulle skadas. "Förvaltningsrätten ser allvarligt på att en så ung person som NN (20-åringens namn) i vart fall sedan 15 års ålder varit brottsaktiv, förekommit i kriminella kretsar samt brukat och innehaft narkotika", skrev domstolen i domen som innebar att mannen blev föremål för tvångsvård. 20-åringen förnekade att han langade narkotika.  

Redan i december samma år beslutade dock social- och omsorgsnämnden att tvångsvården skulle upphöra. Under de senaste tre åren har inte 20-åringen dömts för några brott. 

21-åringen, som är skriven på en adress i Lambohov, dömdes i oktober 2020 för ringa stöld och våldsamt motstånd. Den 30 november 2019 blev han ertappad med att snatta varor till ett värde av 29 kronor och 90 öre på Ica Maxi i Eskilstuna.  

En butikskontrollant tog med sig 21-åringen till ett separat rum. Han blev sedan filmad av en övervakningskamera när han reste sig upp och började gå mot en dörr. Butikskontrollanten blockerade utgången och blev då knuffad upprepade gånger av 21-åringen.  

Eskilstuna tingsrätt dömde 21-åringen att betala 30 dagsböter på sammanlagt 1 500 kronor. Han dömdes också att betala ett skadestånd på 29 kronor och 90 öre. 

Till skillnad från 20-åringen har inte 21-åringen varit föremål för tvångsvård. 

Såväl 20-åringen som 21-åringen riskerar att dömas till långa fängelsestraff. Straffet för grovt brott mot blåljusverksamhet är fängelse i mellan två och 18 år, eller på livstid. 

Under häktningsförhandlingarna på onsdagen nekade bägge männen till brott. Enligt chefsåklagare Eva Nemec Nordh är dock bevisläget gott. 

– Nu är det förundersökningssekretess som råder, men kort handlar det om att de har varit delaktiga i stenkastning. Det har även skjutits fyrverkerier mot poliser. Det har varit fara för polisers liv och hälsa. En del av de poliser som var på plats har upplevt ren och skär dödsångest, sade chefsåklagaren efter häktningsförhandlingarna.

Åtal ska vara väckt senast den 4 maj. 

Blåljussabotage

Brottsrubriceringen sabotage mot blåljusverksamhet kan användas vid brott där personer medvetet försöker förhindra eller försvåra för yrkesgrupper inom till exempel polis, räddningstjänst, sjukvård och brandkår att utföra sina arbetsuppgifter vid utryckning på akuta händelser.

Källa: Åklagarmyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!