Karl fick fruktade TBE-sjukan

"Jag har haft en otrolig tur". Det säger sjuksköterska Karl Larsson som förra året drabbades av den fruktade virussjukdomen TBE och nu behöver byta arbete på grund av dess följdverkningar.

Rydskogen. ”Man måste inte åla omkring ute i naturen för att få TBE. Jag känner till en diagnosticerad patient som fick sjukdomen under en löprunda i Rydskogen”, säger ambulanssjuksköterska Karl Larsson.

Rydskogen. ”Man måste inte åla omkring ute i naturen för att få TBE. Jag känner till en diagnosticerad patient som fick sjukdomen under en löprunda i Rydskogen”, säger ambulanssjuksköterska Karl Larsson.

Foto: Joakim Blomqvist

Linköping2017-03-26 08:30

Den fästingburna virussjukdomen TBE har ökat i Östergötland och Regionen uppmanar människor som vistas mycket i skog och mark att vaccinera sig. Här kan du läsa mer om det uppropet.

Efter vår artikel hörde Karl Larsson av sig.

– Tro mig. Jag hade gärna betalat vaccinationens 1 000 kronor, flera gånger om, för att slippa drabbas av den här sjukdomen, säger han, en 36-årig sjuksköterska i ambulans och en av tolv östgötar som 2016 drabbades av TBE.

Den ännu låga solen letar sig in genom radhusets köksfönster i Lambohov. Det är en av de där första dagarna då solen verkligen värmer. I hallen står BB-väskan packad. När som helst kommer Karl och sambon Lisa Olssons första barn till världen.

Familjelyckan till trots beger vi oss i tanken tillbaka till sommaren 2016. Platsen är Lisas föräldrars sommarställe utanför Rimforsa.

Karl berättar att hans svärfar äger skog.

– Jag ägnade en stor del av sommaren åt att röja sly och fälla träd. Det var mycket hassel. Där fanns otroliga mängder fästingar och varje kväll gick jag noga igenom kroppen i samband med att jag duschade.

Karl var aldrig orolig. TBE, det finns ju bara vid kusten, eller?

Efter semestern och tillbaka på jobbet i ambulansen, som sjuksköterska med anestesi som specialitet, drabbades Karl av oförklarliga episoder med feber och huvudvärk.

– Plötsligt kunde jag ha 39,5, men eftersom det inte fanns några andra symtom var jag inte orolig.

Och det var inte sambon och intensivvårdssjuksköterskan Lisa Olsson heller.

– Som vårdfolk tänker man att "det finns alltid de som har det värre" och "lite huvudvärk ska man väl tåla", säger Lisa med ett snett leende.

Febern gick ner, men kom tillbaka. Vid ett tillfälle hade han frossa i flera dagar.

En dag åkte han hem från jobbet i förtid och sov i 20 timmar. När Karl skulle gå ned för trappan bar inte benen. Han pratade med sin syster, kirurg i Skåne, som krävde att han skulle ta sig till akuten. "Annars ser jag till att dina kolleger kommer och hämtar dig".

– Akutpersonalen är fantastisk. De såg snabbt att jag ryggade lite för ljus, tog prov på min ryggmärgsvätska och sa att det skulle kunna vara början till hjärnhinneinflammation.

Mycket riktigt. Karl lades in på infektion och polletten trillade ned hos sjuksköterskan själv. Nu var det allvar. Konsekvenserna av TBE kan bli förödande. Karl fick dropp och bevakades noga. Veckan som följde är som ett töcken. Huvudvärken blev överjävlig, "som migrän x 100", och Panodilen byttes mot morfinpreparat. Han tålde varken ljus, ljud eller längre besök.

Efter en vecka fick han åka hem, fortfarande medtagen och med huvudvärk. Två och en halv månad efter första febertoppen kunde han börja jobba halvtid.

Enligt läkarna var han ett skolboksexempel på hur TBE yttrar sig.

I januari gick han upp till heltid på Falck i Östergötland och tjänsten innebär mycket jour, snabba kast i arbetstiderna och ibland aktiv arbetstid 20 timmar på raken. Det fungerar inte för Karl.

– Min arbetsgivare har varit fantastisk i att stötta mig på alla vis. Jag har fortfarande bra stresstålighet, men den snabba rotationen i arbetstiderna fungerar inte. Efter tre–fyra intensiva arbetsdagar har jag migränhuvudvärk i tre dagar.

Med stor sorg i hjärtat stod det klart att Karl behöver byta jobb. Till hösten börjar han som sjuksköterska på akuten på US.

Om de men han dras med är bestående eller kommer att klinga av är det ingen som vet.

Mitt i allt är Karl tacksam. Sjukdomen kan vara livshotande.

– Jag har haft stor tur som återhämtat mig så snabbt.

Det råder en förvirring kring olika fästingburna sjukdomar, menar Karl. Många tror exempelvis att borrelia och TBE är samma sak och att TBE liksom borrelia går att bota med antibiotika. Så är det inte. Mot TBE finns ingen bot.

– Den antivaccinationskampanj som pågår, nu senast om mässlingvaccinet, är ett fruktansvärt hån både mot u-världen och forskningsvärlden. I många länder går människor över lik för att finna mat och medicin. Visst finns det biverkningar av vaccin, men i jämförelse med de ohyggliga konsekvenser vissa sjukdomar kan få är de ändå försumbara.

Karls sjukdom har inneburit en rejäl resa för Karl och Lisa. Påfrestande och stundtals orolig. Lägg därtill sorgen över att behöva byta bort ett högt älskat arbete.

Men glädjebägaren över ett stundande nytt livskapitel väger ändå mycket tyngre. Vilken minut som helst utökas familjen med en person, en liten kille.

Ska han vaccineras mot TBE?

– Tveklöst! Både mot TBE och det som erbjuds i vaccinationsprogrammet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om