Känt kafé öppnar bageri

Ett gott bröd behöver tid och plats. Det är Babettes kafferis tre ägare eniga om. Därför planerar de öppna ett eget bageri.

Allvetande. Jesper Wilsson, huvudbagare på Babettes kafferi, vet vad ett gott bröd behöver.

Allvetande. Jesper Wilsson, huvudbagare på Babettes kafferi, vet vad ett gott bröd behöver.

Foto: Johnny Gustavsson

Linköping2016-05-06 13:00

– Vi bakar bröd i köket på vårt kafé men vi behöver mer yta. Vi vill kunna utveckla bakningen till nya höjder för att uppnå våra brödideal. Därför vill vi öppna vårt eget bageri, säger Lydia Halldorf, en av Babettes ägare.

Källaren under kaféet ska byggas om och utrustas. Bageriet ska ha en egen entré en trappa ner vid sidan om entrén till kafferiet och det ska också finnas en brödbod där inne. Kunderna ska kunna handla bröd utan att behöva stå i kön med kafferiets andra gäster.

– Vi vill också att våra kunder ska komma ner in i verkstaden och känna doften, säger Lydia Halldorf.

Svårt att hitta en hantverksbagare

Jesper Wilsson är huvudbagare på Babettes kafferi och han har också en medhjälpare. Men i dagarna har man anställt ännu en bagare. Från Frankrike. Han börjar jobba i september så fort det nya bageriet startar.

– Det är svårt att hitta en hantverksbagare så det är roligt att vi hittade honom. Vår passion är hantverk och tiden är en viktig ingrediens. Surdeg och stenugn i all ära men det är hantverket och tiden som är det viktigaste. Den svåra vägen är den bästa vägen, säger Jesper Wilsson.

Ändra tredgården

Babettes kafferi och kulturförening är en mötesplats för såväl fika- och matsugna som för de som vill höra musik, lyssna på litterära samtal och se konst. Ägarna fick i våras kulturpriset Nyponet 2016 av Lars Winnerbäcks stiftelse. Och i sommar fyller kafferiet fem år. Då passar ägarna på att ändra även uteserveringen.

– För att det ska vara enkelt att komma in till vårt bageri har vi idéer hur vi ska göra vår trädgård ännu trevligare, säger Lydia Halldorf.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!