Planeringen kring kanalbolagets storsatsning har pågått i många år och inleddes med en infekterad debatt om lokaliseringen. Valet föll, efter mycket om och men, på Bergs slussar och visionen om ett besökscentrum började att ta form. Sedan dess är det flera faktorer som har gjort att projektet har dragit ut på tiden.
– Vi har jobbat utifrån tre spår när vi har tittat på förutsättningarna kring att bygga ett besökscentrum. Dels har det handlat om legalitet, det är en känslig plats, och sedan har det handlat om ekonomiska och arkitektoniska förutsättningar. Det legala har krävt många utredningar och vissa saker måste få ta lite tid, säger vd:n Roger Altsäter.
Vid kommunstyrelsens senaste sammanträde i Linköping valde ledamöterna, med ordförande Niklas Borg (M), att skriva under en så kallad avsiktsförklaring tillsammans med kanalbolaget. Avsiktsförklaringen slår fast att kommunen, men också Region Östergötland, går in med tre miljoner kronor var i projektets uppstartsfas och under de tre första år. Summan blir totalt sex miljoner kronor.
– Det här är något vi har diskuterat under en lång tid och vi är glada över att kommunen och regionen tar varsitt beslut som indikerar att de vill vara med i projektet, säger Roger Altsäter.
Kommunstyrelsens ordförande kommenterar uppgörelsen så här:
– Vi har haft lite olika syn kring det här genom åren men vi är villiga att bidra under etableringen. Sedan måste det finnas en kalkyl på att besökscentret bär sig självt. Vi är jätteintresserade av att besökscentret ska bli verklighet vid ett av våra starkaste besöksmål.
Ni gynnar inte enskild?
– Det är något som vi har låtit vår juridikfunktion titta på, så att det är förenligt med regelverket. Sedan hade det såklart varit mer kontroversiellt om det hade varit en privat aktör som hade genomfört satsningen. Nu är det en del av kulturminnet som ägs genom svenska staten, säger Niklas Borg.
Projektet befinner sig just nu mitt i en arkitekttävling där vinnaren får rita det riktiga besökscentret. Innehållet ska, enligt Roger Altsäter, utgöras av "Göta kanals historia, hjärta och själ".
– Detaljplanen är planerad att vara klar kvartal tre nästa år och därefter kan vi ta ett faktiskt beslut om att bygga. I och med att det har varit ganska segdraget har vi slopat ett slutdatum. Vi tar det steg för steg istället, säger vd:n.