Maria Elken Person, ekonomi- och HR-chef på kanalbolaget, vill inte kommentera det enskilda fallet men uppger att den här säsongsarbetaren har valt att säga upp sig. Hon säger att kanalbolaget inte kan ta hänsyn till ungdomarnas begäran om ledighet vid utbildningsdagen.
– Det kan ju verka fyrkantigt. Men det är också så livet är i bland. Vi har väldigt höga säkerhetskrav och måste gå igenom allt från säkerhet vid slussar, bokningssystem till brandsäkerhet.
Men borde det inte finnas någon möjlighet att ta igen utbildningen vid ett annat tillfälle?
– En sådan här utbildningsdag kostar oss cirka 100 000 kronor. Vi är ett ganska litet statligt bolag och kan inte ha flera kursdagar.
Vad hade ni för närvaro vid utbildningstillfället 4 juni?
– Vi hade hundra procent minus en person, som var magsjuk. Den personen har dock jobbat hos oss förut.
Har det aldrig hänt att någon inte kan närvara av skäl som kan uppfattas som hyfsat godtagbara utan att vara sjuk?
– Vi har faktiskt ingen backup-plan för det. Det har aldrig behövts. Däremot får vi många förfrågningar om frånvaro. Som att man vill gå på konsert med Håkan Hellström, till exempel. Men det här är förutsättningarna som vi ger. Det framgår klart i anställningsavtalet att kursdagen är obligatorisk. Och vi informerar även om den här dagen vid anställningsintervjun.
Det är fackförbundet Seko som sköter det centrala avtalet för slussvaktarna. Regional ombudsman är Christer Fredriksson. Han blir förvånad när han får information om fallet.
– Jag har förståelse för båda sidorna. Utbildningen är avgörande. Och jag förstår att kanalbolaget har en svår ekonomi. Men det här borde en arbetsgivare kunna lösa mycket smidigare, med flera kurstillfällen. Det är så pass många slussvaktare som anställs varje sommar att det är rimligt. Det känns inte riktigt bra att den här ungdomen har sagt upp sig själv på de här grunderna. Jag kommer att ställa frågor till arbetsgivaren om det här, säger Christer Fredriksson.
Att få semester vid säsongsarbete hänger ofta på lokala avtal. Enligt lag har man rätt till studieledighet, men arbetsgivaren har då vissa möjligheter att skjuta upp ledighetstillfället.
ulrik.svedin@ostgotamedia.se