Vi träffar Carina Eriksson på McDonald's vid Braskens bro i Linköping. Mats Löfgren är också med, den nuvarande franchisetagaren som vid årsskiftet lämnar över till Carina.
– Jag var 20 år i det militära och nu har jag hållit på med McDonald's i 20 år. Det är dags att hitta på något nytt. Vad det blir har jag ingen aning om, det får vi se i vår, säger Mats.
Carina Eriksson var chef inom vården när hon sadlade om. 1999 började hon driva McDonald's i Mjölby och senare tog hon även över restaurangerna vid Vallarondellen, på Tornby och i Motala. Med dem i city och vid Braskens bro blir det sex McDonald's.
Går det verkligen att driva sex restauranger samtidigt?
– Jadå, det finns kollegor som har ännu fler McDonald's. Allt handlar om organisation.
Kan det bli ännu fler i framtiden?
– Jadå, om de ligger på rätt ställen så. Jag vill kunna åka mellan mina restauranger och ha möjlighet att besöka alla under en dag. Om en anställd utsätts för rån eller hot – sådant händer tyvärr ibland – vill jag kunna vara på plats fort.
Sex olika restauranger
Menyn är densamma på alla McDonald's, men mycket skiljer sig ändå åt, menar Carina.
– Restaurangen i Mjölby ligger vid E4 där folk har bråttom från A till B. McDonald's i Tornby är en familjerestaurang, i Valla är det mycket studenter. Det påverkar hur vi jobbar, vad som säljs och vid vilka tidpunkter gästerna kommer.
Både Mats och Carina ser likheter mellan att driva restaurang och sina gamla jobb som major respektive sjukhemschef.
– Allt handlar om människor, att arbeta med människor och för människor. Det gäller att kunna läsa av både anställda och kunder, säger Carina och fortsätter:
– Du till exempel gillar QP, eller hur?
Ehhh... ja, jag köper alltid den när jag är på McDonald's. Hur visste du det?
– Haha, det är sådant man lär sig att se, helt enkelt!
375 anställda
Carina Eriksson kommer att ha runt 375 personer på sin lönelista när hon tagit över restaurangerna vid Braskens bro (1 januari) och i city (1 februari). De allra flesta är unga deltidsarbetare.
– Vi lånar ungdomarna redan när de går på gymnasiet. Vi behöver anställda som är flexibla och kan hoppa in när det är toppar på till exempel kvällar och helger. Det passar dem och det passar oss.
Carina och Mats vill betona McDonald's roll som fostrare av unga människor.
– Hos oss lär de sig att passa tider och att ta ansvar. Att ha jobbat här är en jättemerit i cv:t när de söker sig vidare. Sju av mina gamla arbetsledare är i dag butikschefer ute på stan, säger Mats.
Konkurrensen om kunderna har hårdnat sedan Carina och Mats gav sig in i branschen på 1990-talet. Förutom andra hamburgerkedjor säljs numera snabbmat i både livsmedelsaffärer och på bensinmackar.
– Men jag ser konkurrens som något bra. Jag kan bara tala för mig själv, men jag har en ökande trend på mina restauranger både vad gäller antalet gäster och försäljning, säger Carina.
Hur var det då med den där möhippan som nämndes i början av artikeln? Jo, en sådan var Carinas allra första kontakt med McDonald's.
– När jag skulle gifta mig 1982 var McDonald's på S:t Larsgatan i centrum nyöppnat och spännande. Så dit tog de mig på min möhippa. Inte kunde jag ana att jag en dag skulle vara den som drev restaurangen.