Landshövding Elisabeth Nilsson blir kvar i Östergötland ett par år till. Regeringen har just beslutat att förlänga hennes förordnande till och med 31 augusti 2018.
– Jag är väldigt nöjd, säger Elisabeth Nilsson i en kommentar. Jag har fått fortsatt förtroende från regeringen och det känns bra.
Än är hon inte färdig med Östergötland. Viktiga frågor finns kvar att arbeta med, och många platser har landshövdingen kvar att besöka.
- Det är svårt att nämna någon favoritplats, säger hon, det finns så många med så olika karaktär. Det är fint längs Vättern, men också i Holaveden. Och Östergötland har en fantastisk skärgård.
Landshövdingen har satt i system att besöka så många naturreservat som möjligt, och hon utmanar alla östgötar att följa exemplet.
Hur många har det blivit?
- Det är svårt för helgerna är ofta bokade till annat – men räknar man alla så blir det väldigt många! Jag vet inte exakt hur många just nu, senast var till Svartåmynningen.
Nästa tur blir till Ydre.
Det är inte svårt, man behöver inte åka långt, det finns lättillgängliga platser och sådana som är större utmaningar. Jag tar med smörgås, bullar och kaffe, bra vandringsskor och vandringsstaven.
Elisabeth Nilsson har varit landshövding i länet sedan 2010. Hon har själv talat med regeringen och berättat att hon önskar få fortsätta som landshövding och stanna just till 31 augusti 2018.
Att hon valt just detta datum beror på att framtiden för landshövdingar och länsstyrelser i landet ser ut att kunna ändras vid årsskiftet 2018-2019. Den planerade regionsammanslagningen kommer att påverka organisationen.
Hur?
- Det kan jag inte svara på, det är ju en fråga för regering och riksdag och jag får förhålla mig till de beslut som tas. Men en sammanslagning vid årsskiftet 2018-2019 betyder nya förutsättningar, och jag tänkte att det blir bra att någon ny får träda in i den nya kontexten.
Fram till dess finns flera viktiga frågor att arbeta med, och den allra viktigaste frågan rö integrationsarbetet, säger Elisabeth Nilsson.. Många flyktingar har kommit till Östergötland och många parter är inblandad i processen.
Livsmedelsstrategin är en annan fråga som Elisabeth Nilsson brinner för. En tredje fråga hon gärna vill fortsätta arbeta med rör internationaliseringen.