Videon är inte längre tillgänglig
På Björkö friskola i Ljungsbro har Mio Maria Borring, tillsammans med en klasskamrat, hittat ett unikt välbevarad fossil.
– Jag och min kompis Linn letade efter fossiler under rasten. Vi hade stenar som vi hackade för att se om det fanns något fint där i. Men det gick inte så bra så vi gick lite längre bort från lekplatsen för att leta efter andra stenar. När jag hittade en och vände på den upptäckte jag en fossil, säger Mio.
Stenen, som väger cirka åtta kilo, togs till klassen och visades upp för läraren Carina Arnby.
– Det är så roligt att flickorna hittade en sådan fin fossil. Vi har nyligen börjat läsa om forntiden och stenåldern.
Häftigt fynd
I tisdags var skolan på ett förbokat besök på Länsmuseet i Linköping. Mio och hennes klasskamrat gjorde försiktigt fossilen ren från jord och sand och packade ner den i en tygkasse. De ville veta mer om den och passade på att fråga en arkeolog på museet.
– De berättade att den kanske är en del av en bläckfisk och att den kan vara minst en miljon år gammal, säger Mio.
– Det är ganska häftigt.
Unikt välbevarad
Det är inte ovanligt med fossiler i Sverige. De förstelnade urtidsdjuren finns ofta att se i kalkstenar och sandsten. På kalksten, som används mycket när man bygger stentrappor och golv, kan man se små benrester av fossiler som är flera miljoner år gamla.
Men vi på tidningen ville veta mer om fossilen. Vi skickade bilden till en expert på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm. Mycket riktigt visar benresterna sig vara från en bläckfisk.
– Den är välbevarad, säger Christian Skovsted, förste intendent och sakkunnig för samlingar av fossiler från ryggradslösa djur.
– Den här kommer från tidsperioden ordovicium som varade mellan 485 och 443 miljoner år före vår tid. Den ligger i en sorts kalksten som kallas ortocerkalksten, säger han.
Många fossil
Stenen är vanlig i Sverige. Under Östgötaslätten finns många kalkstenar att hitta.
– Här på museet har vi faktiskt stora samlingar av fossil från Östergötland och även från Ljungsbro, säger Christian Skovsted.
Eftersom fossilen har hittats på marken och inte i berg är den inte lika intressant för forskare. Men även om den inte är intressant i forskningssyfte är den unik. Fossilen är välbevarad och är i fint skick.
– Grattis till flickorna som har hittat den. Det är alltid roligt när barn intresserar sig för vetenskap, säger Christian Skovsted.
I årskurs tre på Björkö friskola fortsätter de att läsa om forntiden och utdöda djurarter. Men vad ska de göra av med fossilen?
– Den blir kvar i klassrummet, säger Mio.