Har du sett denna trollslända?

I Östergötland finns 52 trollsländarter – och en del av dem är hotade. Nu uppmanas allmänheten att hålla utkik efter sju svenska trollsländor från rödlistan och habitatdirektivet.

Dvärgflickslända. Sveriges minsta och mest hotade trollslända.

Dvärgflickslända. Sveriges minsta och mest hotade trollslända.

Foto: Tommy Karlsson

Linköping2016-07-30 14:30

Trollsländor är fascinerande och i bland synnerligen färgrika insekter som bland annat lever på att jaga myggor och flugor. Trollsländor, som tillhör underklassen bevingade insekter, har funnits betydligt längre än människan – fossil visar att gruppen uppträdde under karbontiden för 300 miljoner år sedan.

Sju arter

För att öka kunskapen om trollsländorna har Faunaväkteriet – ett samarbete mellan Artdatabanken, Trollsländeföreningen och länsstyrelsen i Östergötland, utlyst en trollsländekampanj. Allmänheten uppmanas att spana efter sju arter som är hotade: bred kärrtrollslända, pudrad kärrtrollslända, grön flodtrollslända, grön mosaikslända, citroninfläckad kärrtrollslända, tundratrollslända samt dvärgflickslända.

Globalt rödlistad

Dvärgflicksländan är den enda svenska trollsländan som är globalt rödlistad och i Sverige är den endast känd från ett tiotal platser. För några år sedan återupptäckte Tommy Karlsson vid länsstyrelsen i Östergötland den sällsynta sländan i Grytkärren nära Ulrika. Dvärgflicksländan är Sveriges minsta trollslända, är vackert turkosglänsande och verkar trivas i kalkrik mark där rikkärr finns.

Allmänheten uppmanas att leta efter de sju arterna och rapportera in fynden till Artportalen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om