Trollsländor är fascinerande och i bland synnerligen färgrika insekter som bland annat lever på att jaga myggor och flugor. Trollsländor, som tillhör underklassen bevingade insekter, har funnits betydligt längre än människan – fossil visar att gruppen uppträdde under karbontiden för 300 miljoner år sedan.
Sju arter
För att öka kunskapen om trollsländorna har Faunaväkteriet – ett samarbete mellan Artdatabanken, Trollsländeföreningen och länsstyrelsen i Östergötland, utlyst en trollsländekampanj. Allmänheten uppmanas att spana efter sju arter som är hotade: bred kärrtrollslända, pudrad kärrtrollslända, grön flodtrollslända, grön mosaikslända, citroninfläckad kärrtrollslända, tundratrollslända samt dvärgflickslända.
Globalt rödlistad
Dvärgflicksländan är den enda svenska trollsländan som är globalt rödlistad och i Sverige är den endast känd från ett tiotal platser. För några år sedan återupptäckte Tommy Karlsson vid länsstyrelsen i Östergötland den sällsynta sländan i Grytkärren nära Ulrika. Dvärgflicksländan är Sveriges minsta trollslända, är vackert turkosglänsande och verkar trivas i kalkrik mark där rikkärr finns.
Allmänheten uppmanas att leta efter de sju arterna och rapportera in fynden till Artportalen.