Har du en hjärna? Då köper du inte ut

Tror du att det är bättre att du köper ut alkohol till syrran eller yngre kompisar, än att en okänd langare gör det? Du gör bara saken värre, hävdar länsstyrelsen och forskare.

Foto:

LINKÖPING2017-06-02 19:38

Nu kommer skolavslutningar, grillfester, sommarpartyn och gymnasieinsparkar och den som har yngre syskon eller kompisar kan bli utsatt för hårda påtryckningar om att hjälpa till att skaffa öl och sprit.

Nu växlar också länsstyrelsen, polisen och Region Östergötland upp sin gemensamma antilangningskampanj.

Kanske har du redan sett dem: Tecknade filmer som sprids i sociala medier och handlar om riskerna med att köpa ut alkohol till yngre syskon eller kompisar.

”Om fler låter bli att köpa ut till minderåriga kan vi minska alkoholskadorna, det vill säga jobbiga saker som händer på fyllan. Så visa att du har en hjärna. Tack för hjälpen!” säger kampanjen som riktar sig till 20-25-åringar.

”Hejdå alkoholskador” heter kampanjen som redan har pågått i flera år. I dagarna började aktörerna i kampanjen att sprida de tecknade filmerna i olika sociala medier.

Av de niondeklassare i Östergötland som dricker alkohol, får en tredjedel av tonåringarna sin sprit och öl från sin partner, kompis eller kompisars syskon, visar en undersökning som CAN (Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysningen) har gjort.

Den som får en fråga om att köpa ut alkohol kan tycka att det är svårt att säga nej. Kanske tänker man också att det är bättre att man själv köper ut, än att de yngre ungdomarna söker upp en okänd langare.

– Det är förmodligen den vanligaste myten bland de som köper ut, säger Lotta Hjalmarsson Österholm, samordnare på länsstyrelsen.

De flesta minderåriga skulle avstå från att skaffa sig alkohol om de inte fick tag i den via någon i sin närhet, visar en undersökning från CAN.

Antilangningsfilmerna i sociala medier är ett samarbete mellan länsstyrelsen, polisen och Region Östergötland och ett sätt att försöka nå gruppen äldre tonåringar och unga vuxna som inte varit så lätt att nå med budskap förut; de har ju lämnat skolan.

– Vi tror att det här kan vara en väg att nå dem, säger Lotta Hjalmarsson Österholm.

Idén till kampanjen är lånad från Stockholm, Göteborg och Malmö som drev ett liknande arbete förra året. Den pågår i juni och återkommer före skolstart i augusti.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!