Aortastenos, eller aortaklaffsförträngning, heter tillståndet som främst drabbar äldre. Det är den vanligaste hjärtklaffsjukdomen i Europa och leder obehandlad till döden. Men om klaffen byts ut är oddsen att överleva längre mycket god.
Hjärtklaffar har bytts i mer än fem decennier, men fram till för tio år sedan var det många äldre som inte bedömdes klara en operation med den metod som då fanns tillgänglig. Dessa äldre och även svårt lung- och njursjuka opereras sedan tio år tillbaka med en annan metod. På US i Linköping har ett väl sammansvetsat lag blivit svenska mästare i att byta hjärtklaff med hjälp av kateter. Mer formellt uttryckt har de rankats bäst i landet.
Det länge beprövade klaffbytet sker under öppen kirurgi. Bröstkorgen öppnas så att hjärtkirurgen kan ta bort den kärvande klaffen och ersätta den med en ny. Metoden som är säker och väl etablerad är fortfarande okänd för flertalet patienter.
– Ju äldre man blir, ju svårare klarar man operationen, säger överläkare på Kardiologiska kliniken Niels-Erik Nielsen.
Det var han tillsammans med hjärtkirurger introducerade det kataterburna klaffbytet, som kallas TAVI, och därmed gjort klaffbytet tillgängligt även för skörare patienter.
Istället för att klyva bröstbenet för att komma åt hjärtat, förs en tunn ballongkateter in, oftast via ljumsken. På katetern har den nya klaffen applicerats. När klaffen via en artär når den sjuka aortaklaffen blåses ballongen upp, och den nya hjärtklaffen läggs in.
Oftast är patienten hemma igen efter ett par, tre dagars vistelse på sjukhuset och mår tämligen omedelbart bättre än innan ingreppet. Konvalescensen är kort, ett par veckor. De allra flesta patienter blir helt symptomfria efter att ha varit orkeslösa, trötta, haft bröstsmärta och varit andfådda, kanske även svimmat.
– De får tillbaka den livskvalitet de hade innan sjukdomen, säger Nils-Erik Nielsen vars äldsta patient hittills var 93 år gammal när hon opererades.
Det var inte länge sedan hon var på återbesök, pigg och glad.
– Hon är 98 år gammal nu och räknar med återbesök på sin hundraårsdag, säger Niels-Erik Nielsen och ler.
Vi har träffats i ett mötesrum på sjukhuset och vi är inte ensamma. Verksamhetschef Eva Ahlgren Andersson företräder Thorax-kärlkiniken där hjärt- och lungoperationer utförs. En av klinikens hjärtkirurger, överläkare Lars-Göran Dahlin finns på plats. Kliniken är ett blad i den treklöver som samarbetar kring patienter som behöver en ny hjärtklaff. Att US ligger i topp i den årliga rankingen är enligt Eva Ahlgren Andersson, resultatet av ett långvarigt samarbete över klinikgränserna.
Kardiologiska klinikens verksamhetschef Magnus Janzon liksom hans motsvarighet på Fysiologiska kliniken, Kjell Jansson representerar de andra två bladen i treklövern. På kardiologen utförs utredningar av hjärtsjukdomar på fysiologen utförs mätningar och prov som sedan analyseras för att sätta rätt diagnos. På Fysiologiska kliniken finns också experter på ultraljudsundersökningar som används för att se hur hjärta och klaffar fungerar.
Att klinikerna också rumsligt finns vid sidan av varandra gör samarbetet enklare.
– Vi träffas dagligen och kan avhandla eventuella problem utan krånglig byråkrati eller revirtänkande, säger Lars-Göran Dahlin.
Källan till det gränsöverskridande samarbetet står att finna i Hjärtcentrum som bildades på US för mer än tjugo år sedan. Även om det för länge sedan organiserats bort till förmån för ett större Hjärt- och medicincentrum, lever samverkanskulturen vidare.
– Vi kan kalla det ett hjärtkluster, säger Eva Ahlgren Andersson.
De tre klinikerna arbetar tillsammans från utredning till operation och uppföljning. I relation till andra sjukhus i Sverige som gör ingreppet, har US i Linköping uppnått nio av tio möjliga poäng i rankingen. Rankingen görs årligen av Swedeheart som sammanställer information från olika kvalitetsregister gällande hjärtsjukdomar i Sverige.
US rankas högst av de åtta sjukhus som utför TAVI-operationer. Den viktigaste anledningen är att få patienter drabbas av svårare komplikationer.
– Vi har en extremt låg frekvens av patienter som får stroke eller njursvikt och patienten behöver mycket sällan pacemaker efter ingreppet. Våra patienter har också en mycket hög överlevnad, säger, Kjell Jansson.
US i Linköping hör till de tre sjukhus där flest patienter opereras med kateterburen teknik. Universitetssjukhuset i Lund och Karolinska i Stockholm är de två andra. Det opereras årligen drygt etthundra patienter från Östergötlands, Kalmar- och Jönköpings län med TAVI i Linköping.