Han slog till – köpte en ambulans

Hemma hos Arne Ring står en ambulans i garaget, redo att tas ut till olika evenemang i länet. "Det här är min hobby, och mitt jobb."

Foto: Privat. Montage: Öst Media

Linköping2019-03-06 17:02

Sjuksköterskan Arne Ring är 34 år och bor utanför Linköping. Han hade länge haft en idé om att starta ett företag inom evenemangssjukvård när han 2014 tog steget.

– Tanken fanns i flera år innan jag gjorde slag i saken. Jag var föräldraledig 2013 och hade lite tid att kolla upp vad som krävdes, säger Arne Ring.

Evenemangssjukvård i sig är inte unikt, och Arne har själv arbetat ideellt på olika arrangemang. Men det finns begränsningar i vad man får och inte får göra som ideell sjukvårdare, och Arne ville ta sjukvården ett steg längre.

– Jag ville göra det på riktigt, så som det ska vara. Jag är den enda i länet som bara har sjuksköterskor från ambulanssjukvården. Det här är så nära en riktig ambulans som man kan komma, säger Arne Ring.

När Arne startade "Ibid sjukvård" 2014 så var det småskaligt, och uppdragen var få.

– Jag började enkelt med att hyra ut mig själv till löpartävlingar och konserter, och hade inte med mig mer än en ryggsäck.

Första året blev det bara sex uppdrag för Arne, och besvikelsen infann sig. Men sakta men säkert ökade efterfrågan, och för varje år har Arne mer än fördubblat sin verksamhet. 2017 hade han tjänat in tillräckligt för att köpa en egen ambulans, som han förvarar hemma i garaget.

– Det var lite protester här hemma när jag gick och köpte en ambulans, säger Arne med ett skratt.

Nu arbetar Arne på halvtid som ambulanssjuksköterska, och på halvtid med Ibid sjukvård. På helgerna åker han runt på motortävlingar, konserter, och LHC:s hemmamatcher.

– Jag jobbar på evenemang med mellan 50 och 15 000 deltagare. Hittills har det gått så himla bra. Jag träffade rätt, det har varit populärt.

Under torsdagen tog sig Arne Ring och Ibid sjukvård till Saab arena, där LHC hade hemmamatch. Arbetspasset började redan hemma i garaget där Arne såg till att ambulansen var packad och klar. Efter det åkte han och en kollega till evenemanget.

– Sedan sitter vi på läktaren, tittar på matchen och hoppas att ingenting allvarligt händer. Vi kan ta hand om både publiken och de som är på planen, berättar Arne.

Det är inte speciellt ofta som allvarliga situationer uppstår på evenemangen som Arne arbetar på. När det väl händer någonting är det oftast någon som ramlar, blöder näsblod eller har hjärtbesvär. Det är en av sakerna som skiljer evenemangssjukvården från Arnes andra jobb som ambulanssjuksköterska.

– På en konsert kommer människor fram och frågar efter plåster för att de har skavsår, det är ingen som ringer en ambulans för sådant, säger Arne.

Allvarligare kan det dock bli på motorsporttävlingar, och det är i princip enda gången som Arne kör sin ambulans. Den får nämligen inte användas för att köra människor till sjukhuset.

– Jag får inte skjutsa folk till sjukhus med Ibid sjukvård, tyvärr är reglerna såna. Men om någon kraschar på en motorbana så åker vi ut på banan med ambulansen och gör en bedömning. Det tar tid att plocka ut en förare ur en bil, så lagom till att vi är klara har en ambulans hunnit köra till grinden, så är det bara att flytta personen.

Arne trivs med sitt arbete som evenemangssjukvårdare, och han är stolt över att ha lyckats med det som få trodde på i början.

– Om jag inte trivts så hade jag inte lagt ner så mycket tid och energi på det här. Men det här är min hobby, och mitt jobb, säger Arne Ring.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!