Ett av de första besluten som fattades av den nuvarande regeringen var att skrota planerna på nya stambanor från Linköping via Jönköping till Göteborg respektive Malmö.
Regionpolitiker från Jönköpings och Östergötlands län har därefter lanserat idén att åtminstone bygga sträckan Linköping–Jönköping.
Projektet kallas Vätterlänken och beräknas kosta runt 30 miljarder kronor. På torsdagen presenterades idén på två seminarier i riksdagshuset, något som dn.se var först med att berätta.
– Målgruppen är i första hand riksdagsbänkarna från Östergötland och Jönköping, förklarar Jan Owe-Larsson, regionråd i Östergötland, i en paus mellan seminarierna.
Det som hänt sedan idén först presenterades i höstas är att man föreslår en så kallad OPS-lösning (offentlig-privat samverkan) där staten bara behöver betala 12 av de 30 miljarderna. Resten ska komma från privata investerare och en EU-fond.
– Vi vet ju att det är trångt med medel för infrastruktur i nationella planer. Och vi uppfattar ganska tydligt att regeringen och departementet signalerar att man nu öppnar lite mer för annan typ av finansiering, säger Owe-Larsson.
Vilka privata investerare tänker ni er?
– Det kan till exempel vara pensionsfonder, som ska förräntas långsiktigt. Infrastrukturprojekt är ju något som är stabilt över tiden.
Jan Owe-Larsson nämner Öresundsbron och Arlandabanan som exempel på projekt där privata investerare gått in.
– Öresundsbron har ju överraskat och kommer att vara fullbetald tidigare än vad man tänkte från början.
Enligt en rapport från de båda regionerna skulle Vätterlänken kunna stå klar 2035, ett snabbprojekt om man jämför med Ostlänken som planerats i decennier. Järnvägen skulle korta restiden mellan Linköping och Jönköping med mer än en timme, från 1 timme och 47 minuter till 42 minuter. En ombyggd knutpunktsstation i Mjölby ingår också i planen.
– När Ostlänken är byggd kommer det att bli väldigt trångt på spåren söder om Linköping, godstågen kommer inte fram. Då behövs de här spåren som knyter ihop Norrköping och Linköping med Jönköping, säger Jan Owe-Larsson.
Hur realistiskt är det att Vätterlänken blir verklighet?
– Ju mer vi arbetat med det här, desto mer inser jag vilket utmärkt projekt det är. Så jag är alldeles övertygad om att det kommer till stånd.