Kontoret i Mjärdevi är fortfarande i inflyttningsstadiet. Några av möblerna har man fått låna av goda grannar. Men redan nu pågår här högaktuell utveckling inom avancerad signalöverföring, sensorer och signalbehandling. Bland annat för bilindustrins självkörande bilar.
Ett praktiskt exempel på utveckling som Qamcom ligger bakom är en hinderdetektionsradar med tillhörande signalbehandling. Den testas just nu där tågtrafiken korsar Östra länken och på 35:an vid Saab. Idag passerar tågen i krypfart för att trafikverket inte har något säkert sätt att bedöma om det finns hinder på spåret mellan bommarna.
– Trafikverket har sagt att den detektering med magnetslingor som finns idag inte klarar av att lösa uppgiften. Det är väldigt utsträckta korsningar, berättar Bengt Munter som sitter i Göteborg och är ansvarig för Qamcoms radarprojekt.
Ett av problemen för magnetslingor i marken är att de inte detekterar föremål som hänger en bit över vägen. Efter en olycka med en kranbil där kranen stack ut över spåret var det något Trafikverket gärna ville se att ett nytt system skulle klara av. Qamcoms system bygger på en egenutvecklad radar.
– En radar har lätt att hitta saker som rör sig. I de här två korsningarna står bilarna ibland stilla, eller kör väldigt långsamt, förklarar Bengt Munter.
Och just förmågan att särskilja stillastående fordon från bakgrunden är det som gör Qamcoms lösning unik. I början av september räknar man med att systemet ska fungera fullt ut och tågen ska kunna höja hastigheten förbi de båda korsningarna. Det gör att tiden bommarna är nere blir kortare, och med det förhoppningsvis också bilköerna.
Qamcom startade 2001 i Göteborg och har under flera år haft ögonen på Linköping. Här finns flera viktiga kunder. Magnus Kilian, bolagets vd, nämner Saab, Autoliv och FOI.
– Vi håller på med mycket signalbehandling, mikrovågsteknik och antennteknik. Det är områden där Linköping väger tungt och det finns många företag som den tekniken är viktig för, menar Magnus Kilian.
– Vi jobbar redan med Saab och Autoliv i Göteborg, men det är inte samma sak som en god relation med koncernen i Linköping. Där har de andra produkter och områden att satsa på.
Sedan 2016 när Omid Sotoudeh blev kontorschef i Linköping har man vuxit till nio anställda. Inom det närmsta året siktar man på att rekrytera ytterligare 20 personer. Men det är inte vem som helst som kommer i fråga.
– Vi erbjuder erfarna civilingenjörer, men även personer med bakgrund inom forskning en möjlighet att kunna var med och bygga kontoret. Man kan själv styra väldigt mycket vad man vill jobba med, men då behövs också ett driv och en gedigen erfarenhet, säger Omid Sotoudeh som själv har en doktorsexamen i antennteknik från Chalmers.
Just möjligheten att kunna rekrytera kompetent personal var en av anledningarna till att Qamcom valde att etablera ett kontor här.
– Det råder kompetensbrist och konjunkturen är ganska het. Så vi kan inte bara sitta i Göteborg och tro att vi ska klara oss med det, berättar bolagets vd Magnus Kilian.