På torsdagen kom provresultatet från Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, som bekräftade att hönsen på gården drabbats av newcastlesjuka.
KG:s äggs största verksamhet är äggpackeriet i Torvinge som hanterar 12 miljoner ägg i veckan. Den aktuella gården – som ligger mellan Östra Harg och Östra Skrukeby – är alltså bara en liten del av deras totala verksamhet.
Företaget märkte att något var fel när äggproduktionen förändrades. Personalen såg pigmentförändringar på skalet och hönsen värpte ägg utan skal, vilket är vanligt vid just newcastle-sjukan.
På fredagen planerades för avlivning av samtliga 14 000 värphöns på gården.
– Det är klart att det här är tråkigt, inte minst för djurens skull. Hönsen avlivas på plats med hjälp av koldioxid. Sedan ska stallet saneras. Nu ska vi göra allt vi kan för att smittan inte ska spridas i området där det finns många andra producenter, säger Håkan Burlin, vd på Stjärnägg där KG:s ägg är huvudägare.
Under fredagen arbetade KG:s ägg tillsammans med Länsstyrelsen Östergötland och Jordbruksverket för att minimera smittan. Jordbruksverket har infört restriktioner i området för att undvika smittspridning.
Är det här en vanlig sjukdom?
– Nej, den är inte vanlig. Det är en allvarlig, smittsam sjukdom som drabbar djur. Vi har inte sjukdomen i Sverige i normala fall, säger Andrea Ståhl, länsveterinär på länsstyrelsen.
Är det första gången ett utbrott sker?
– Nej, nej. Vi har haft sjukdomen flera gånger i Sverige. Så sent som 2021 drabbades en gård i Örebro. Det senaste utbrottet i Östergötland var 2017.
Är newcastle-sjukan samma sak som fågelinfluensa?
– Nej, det här är en annan sjukdom med andra symtom. Men den är lika allvarlig som fågelinfluensa, säger Andrea Ståhl.
Newcastle-sjukan är inte farlig för människor.
På gården råder det nu särskilda restriktioner. Inga djur eller djurprodukter får lämna eller komma in till gården. Jordbruksverket har även infört en skyddszon med tre kilometers radie kring gården och en så kallad övervakningszon med 10 kilometers radie.
I skyddszonen ska fjäderfän och andra fåglar i fångenskap hållas inomhus. Det är även förbjudet att transportera fåglar, kläckägg, fågelprodukter eller gödsel i området. Det innebär stora problem med logistiken för berörda myndigheter eftersom det finns många producenter i området.
Hur stor är risken att sjukdomen sprider sig till andra gårdar?
– Klart att det finns en risk, men så länge man sköter de förebyggande åtgärderna ska inte risken vara stor, säger Andrea Ståhl.
Enisa Miljanic är smittskyddshandläggare på Jordbruksverket. Hon säger att myndigheten har ett stort arbete framför sig.
– Det kommer att bli långa dagar och sena nätter. Nu pågår främst förberedelse på gården för avlivning av alla djur. Sedan är vi i full färd med att kontakta alla djurägare i området som har fjäderfän.
Kan ni utrota sjukdomen snabbt?
– Historiskt sett har vi lyckats begränsa smittspridningen med snabba åtgärder, säger Enisa Miljanic.
Om verksamheten på gården kommer att fortsätta efter att hönsstallet sanerats var på fredagen oklart.
– Jag vet inte, och jag skulle gissa att ägarna till KG:s ägg inte heller har tagit något beslut om det ännu, säger Håkan Burlin på Stjärnägg.