Videon är inte längre tillgänglig
Sedan 60-talet har Archie Tonkin varit en entusiastisk myntsamlare. Han berättar att intresset introducerades av hans föräldrar när han var ung. Än i dag för han traditionen vidare då 78-åringen driver ett kombinerat golfbolls- och myntmuseum i Ljungsbro.
– Jag släppte min första myntguide på 70-talet och har sedan dess kommit ut med en ny version varje år. Totalt har vi sålt över 2 miljoner exemplar, säger han stolt.
I samband med att Sverige ska få nya sedlar och mynt vill Riksbanken samla in de äldre versionerna. I kampanjer uppmanar de folk att spendera mynten innan 2017, eftersom alla valörer under 10-kronan då blir ogiltiga. Ett faktum som Archie Tonkin rasar mot:
– Du kan förlora massor pengar, kolla dina växelmynt. Äldre mynt har ett annat värde än det som är präglat på det, dels kan det ha ett högre metallvärde eller ett stort raritetsvärde.
Det är särskilt gamla en- och femkronor som kan dölja mindre skatter, enligt Archie. Femkronorsmynt som är producerade innan 1972 har i dag ett metallvärde på runt 22 kronor. Enkronorsmynt präglade innan 1968 är i sin tur värda 8 kronor.
– Silverbörsen är alltid välmående, även om metallpriserna kan ändras upp och ner hela tiden. Precis som bensinpriset.
Archie betonar samtidigt att femkronor som producerats efter 1972 inte är värda ett skvatt.
– De består av kopparnickel och saknar silver helt och hållet. Trots det kallas de för "silverpengar". Jag tycker att Riksbanken borde ha varit bättre på att informera om det. Det finns många äldre människor som sitter på mycket gamla mynt, utan att kunna veta om de är värda något.
Han rekommenderar därför att man går till en privat myntsamlare för att få sina samlingar värderade.
– Gå till biblioteket och kolla upp det i en guide. Eller leta upp någon som kan hjälpa till och bedöma om mynten till exempel har ett jubileumsvärde.
Det finns också exempel på mynt som sålts för över 80 000 kronor. I det fallet handlade det om det så kallade "horkarlsmyntet" som var omdiskuterad för ett par år sedan. Den producerades dock bara i åtta exemplar av en reklambyrå. Möjligheten att den plötsligt skulle dyka upp i plånboken borde därför vara liten.
– Men man vet aldrig vad som gömmer sig i växelpengarna. Jag är själv guldtroende, ler Archie.