Videon är inte längre tillgänglig
– Det borde inte behövas ett tjejtaxibolag, men det gör verkligen det, säger 20-åriga Amanda när hon tar en paus från sitt arbete på Fergas i Torvinge för att prata med oss.
Frågor om sexliv
Hon har egen erfarenhet av sunkiga taxichaufförer.
– Jag har fått frågor om mitt sexliv och kommentarer om mitt utseende. Flera gånger har jag känt obehag när jag åkt taxi. Det är en väldigt utsatt situation, ensam med en man, i mörkret och utan möjlighet att snabbt kunna ta sig därifrån.
När Amanda, i olika slutna grupper på Facebook, undrade om fler känner igen sig i hennes obehag blev hon överöst av jakande svar. Det var så idén föddes.
Novahuset
När hon dryftade den i gruppen "Tjejer för tjejer lkpg", med 8 500 medlemmar som ofta diskuterar liknande saker, fick hon väldigt många hurrarop.
– Bland annat skrev Novahuset, som arbetar mot sexuella trakasserier, att de var intresserade av ett samarbete, berättar Amanda.
Corren har tidigare berättat om unga tjejer som råkat ut för sexuella trakasserier i Linköpings taxibilar. Flera har varit med om att taxichaufförer erbjudit dem att betala för resan med sexuella tjänster, i stället för med pengar.
Slutat åka taxi
Många säger att de helt slutat åka taxi. "Det känns tryggare att gå ensam på natten än att åka taxi", säger de.
Syftet med "Tjejer för tjejer lkpg" är att man ska kunna slå följe hem från krogen eller arbetet, för att känna sig säkrare.
Flera tjejer har lagt ut bilder på sextrakasserande taxichaufförers registreringsplåtar och taxilicenser, med namn och bild. Men det är sällan någon polisanmäler det inträffade.
"Man är rädd för att bli uppsökt av chauffören, de har ju ens adress", är en vanlig förklaring.
Diskriminerande
Amanda är osäker på om ett tjejtaxibolag skulle kunna beskyllas för diskriminering.
– Det är ju inte direkt så att det finns få taxibolag. Männen har många taxibilar att välja på, utan att behöva åka med tjejtaxibolaget. Jag hoppas på människors förståelse för att det här, tyvärr, är nödvändigt.
Tidigare fanns i Sverige något som kallades tjejtaxi och som innebar att kvinnor sena nätter fick åka till en lägre taxa än män. Systemet förbjöds 2005, med hänvisning till diskrimineringslagen.