Saabs vd om framtiden: "Intresset är enormt stort"

Saabs vd, Micael Johansson, säger att intresset för företagets produkter har ökat kraftigt efter Rysslands invasion av Ukraina.


Micael Johansson är vd för Saab.

Micael Johansson är vd för Saab.

Foto: Karin Wesslén / TT

Linköping2022-04-22 12:35

Försvarsindustrikoncernen Saab redovisar en rörelsevinst på 654 miljoner kronor för första kvartalet – en förbättring med tio procent jämfört med samma period i fjol. Orderingången lyfte med 38 procent till 8,1 miljarder kronor.

De starka siffrorna till trots var det en dämpad vd för försvarskoncernen som vi intervjuade på fredagen: 

– Det känns lite annorlunda att prata om en kvartalsrapport när man har något fruktansvärt som sker i vårt närområde, jag tänker naturligtvis på kriget i Ukraina. Vi tar del av humanitära katastrofer varje dag, så kvartalsresultatet kommer lite i skymundan, säger Micael Johansson. 

Kriget i Ukraina har fått många länder, inklusive Sverige, att avisera kraftigt ökade satsningar på försvaret. 

– Vi har en hög aktivitet på marknaden. Efterfrågan blir mycket större när länder ser vad som händer i Ukraina. Många länder ökar sina försvarsinvesteringar, förfrågningarna blir allt fler. Men det har inte riktigt slagit igenom ännu på orderingången och försäljningen eftersom våra ledtider är längre än så. Men intresset är enormt stort. 

Hur kan kriget i Ukraina påverka Saab framöver?

– En konsekvens är att många länder inser att det är viktigt att ha produkter och system som gör att man har möjlighet att skydda sina samhällen och befolkningar. Det gör att efterfrågan på rätt stora delar av vår produktportfölj ökar kontinuerligt. Det här är långsiktiga investeringar. Många länder lägger nu två procent eller till och med mer av sin BNP på försvarsinvesteringar och det är oerhört stora pengar, säger Saabs vd och fortsätter: 

– Det sker även i vårt land. Vi har ju sett uttalanden från vår statsminister att vi ska öka försvarsutgifterna till två procent av BNP. Det gör att vi kommer att få en större marknad i Sverige. 

De Saab-produkter som i nuläget efterfrågas mest är till exempel granatgeväret Carl-Gustaf och pansarskottet AT4. Den svenska försvarskoncernen ser också en ökad efterfrågan på Robot 70 och Robot 15. 

– Efterfrågan på våra sensorsystem ökar och sedan övar och tränar ju försvarsmakterna i de olika länderna mycket mer intensivt och den delen av vår verksamhet växer ordentligt. I det längre perspektivet kommer säkert större investeringar. Många länder ser över sin långsiktiga planering. Ska man ha fler flygplan, ska man ha fler marina ytfartyg?

Kan det på sikt leda till fler beställningar av stridsflygplan?

– Det är svårt att spekulera om det i dag. Men det är klart att man hoppas att även sådana saker kommer att behöva ökas på i numerär. Men rent konkret har jag inte sett sådana förändringar i ländernas planering. Men vi är beredda. 

Micael Johansson säger att Saab redan har ökat produktionen i Karlskoga, där mycket av tillverkningen sker. 

– Vi har byggt ut vår skiftgång, vi anställer fler, vi ökar infrastrukturen för att ha parallella produktionslinor. Vi fortsätter investeringarna för att öka kapaciteten i Karlskoga Men vi kan öka kapaciteten på fler håll. 

Hur skulle ett eventuell svenskt Nato-medlemskap påverka Saab? 

– Delar av det som upphandlas inom vissa Nato-länder anses som känsligt. Vi är inte riktigt med i den industrikonstellation som får jobba med de grejerna. Jag tänker på avancerade missilsystem och telekrigsystem. Det är svårt att komma in i de affärerna. Vi skulle få en bättre marknadssituation i Nato-länder. Jag har svårt att se något riktigt negativt. 

Delåret i siffror

Saab redovisar en rörelsevinst på 654 miljoner kronor för första kvartalet, upp tio procent jämfört med samma period i fjol.

Omsättningen steg med 1,4 procent till 9,2 miljarder kronor.

Orderingången lyfte med 38 procent till 8,1 miljarder kronor.

Källa: Saab

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!