Caboo är et taxibolag som riktar sig till potentiellt utsatta i samhället, vilket oftast är kvinnor. Sedan i våras har ryktet om Caboo fått spridning och nu är initiativet ett av de nominerade till Östgötapriset, som delas ut av Länsförsäkringar Östgöta.
– Det känns jättekul. Det är tuff konkurrens. Oavsett vem som vinner så kommer den personen att förtjäna det, säger Lydia Johansson som grundat Caboo.
Namnet Caboo kommer från cab, taxi på engelska, och de två o:na står för nolltolerans mot trakasserier och noll koldioxidutsläpp.
– Säkerhet och miljö är två saker jag brinner för. De går hand i hand. Om inte planeten mår bra blir inte samhället bra.
Caboo har endast kvinnliga förare. Men vem som helst får åka i taxin, även om den riktar sig mot utsatta. Trots detta har Lydia fått uppleva näthat, av män som känner sig diskriminerade.
– Jag har mest fått positiv respons ansikte mot ansikte. På Facebook var det många som inte var lika positiva. Det var kommentarer från män som kände sig diskriminerade, då var det plötsligt viktigt med diskriminering. Men när det är kvinnor som drabbas är det inte lika viktigt, säger Lydia Johansson.
Men hon tror att mycket av kritiken handlade om oförståelse. För Caboo diskriminerar inte män, kön avgör inte vem som får åka i bilen.
– Jag kör alla med glädje, jag kör nästan lika många killar som tjejer. Men det ska finnas ett alternativ för dem som inte känner sig trygga, de ska ha någon att vända sig till, säger Lydia.
Att som kvinnlig chaufför köra män innebär även det en risk, men Lydia är inte så orolig.
– Det är inte lika mycket av en risk för mig eftersom jag bestämmer vart bilen åker. Vi har förblindningssprej i bilen med röd färg som är jättesvår att tvätta bort. Så skulle någon försöka någonting så har jag ett alternativ, det är mitt försvar. Men det är klart man är utsatt egentligen, säger hon.
På senaste tiden har flera våldtäkter anmälts i Linköping. Lydia Johansson uppmanar kvinnor att inte gå hem själva.
– Ring en vän eller ta taxi. Det är vidrigt att människor tar sig rätten att göra så mot någon annan, det kokar inom mig när jag hör sånt. Tjejtaxi kan inte lösa problemet, människor och samhället måste förändras. Men tills folk förbättrar sig så är det här ett sätt att hjälpa folk att ta sig hem.
Sedan taxibolaget startades i våras har en till chaufför anställts. Innan dess jobbade Lydia Johansson varje helg, utöver heltidsjobbet som sjuksköterska på Universitetssjukhuset.
– Den nya chauffören jobbar lite då och då, dels när jag jobbar på US och dels när jag bara vill vara ledig en kväll. Förut var det alltid jobba på sjukhuset, jobba på Caboo, ta igen sig och sen börja om igen.
Nu har Lydia gått ner till att jobba 85 procent, för att orka och hinna. Och för att kunna lägga ner med energi på att utveckla Caboo. Än så länge har Caboo en bil som kör på helger, och Lydia tar inte ut någon lön.
– Nu väljer jag att inte ta ut någon lön och satsa på framtiden. Hellre att företaget utvecklas än att jag får några extra kronor på kontot.
Om Caboo skulle vinna Östgötapriset skulle hon spendera pengarna på en till bil till företaget, för att kunna köra ännu fler.