100 personer kan snabbvaccineras efter utbrottet

Förskolan Källgårdsvägen 1 i Vreta kloster har drabbats av ett utbrott av den smittsamma sjukdomen hepatit A. Regionen erbjuder nu vaccin till barn och personal på förskolan.

Britt Åkerlind är smittskyddsläkare i Region Östergötland.

Britt Åkerlind är smittskyddsläkare i Region Östergötland.

Foto: Arkivbild/Linköpings kommun

Linköping2024-02-14 17:00

Hepatit A orsakas av ett virus som globalt sett främst sprids via förorenat vatten. Sjukdomen är vanlig i länder med dålig dricksvattenhygien, men kan även smitta från person till person eller via livsmedel. Varje år rapporteras cirka 100 fall i Sverige.

Symtomen är illamående, bristande aptit och feber. Den som smittas kan bli gul i huden, få ljusare avföring och mörkare urin – vilket är tecken på att leverceller har blivit infekterade. 

Barn upp till sju års ålder blir sällan svårt sjuka – men de kan ändå utsöndra virus och utgöra en smittrisk för sin omgivning. Infektionen läker utan behandling. 

På tisdagen fick föräldrar till barn som går på förskolan Källgårdsvägen 1 i Vreta kloster ett brev från Region Östergötland. Det har visat sig via provtagning att det förekommit hepatit A på förskolan.

– Enligt den information som vi har skickat ut och när jag pratat med smittskyddsläkare i dag så kommer vi att erbjuda de barn som kan ha blivit exponerade på något sätt få ett vaccin. Får barnen och personalen vaccin inom en tidsrymd så har de ett fullgott skydd, sade Jeanette Hellström, förskolans rektor, på tisdagen.  

Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i Region Östergötland, säger att det är förhållandevis ovanligt med hepatit A i Östergötland. Under de senaste tio åren har 37 fall registrerats – och av dem hade 15 personer smittats i Sverige. 

– Bland människor som smittats i Sverige har det ofta handlat om att man köpt, frysta, importerade bär. Det är alltid bra att koka importerade bär om man inte har vaccinerat sig mot hepatit A. 

Britt Åkerlind säger att det är en person som har kopplingar till den aktuella förskolan som har insjuknat i hepatit A. Hon vill inte uppge om det är ett barn eller en vuxen. 

– Vi har identifierat en sjuk person. Utifrån den personen har vi smittspårat och har hamnat på den här förskolan. Är man snabb kan man förhindra sjukdomsutbrott om man vaccinerar. 

Under fredagen kommer barn och anställda på förskolan att erbjudas vaccin. 

– Vi bedömer att cirka 100 personer kan ha varit utsatta för en smittrisk, men vi vet inte om någon har fått i sig viruset eller inte. Vi jobbar proaktivt. Det är personer som har varit nära den sjuka personen och delat mat eller toalett. 

Verkar många vilja ta vaccinet?

– Vid tidigare tillfällen är det bara enstaka personer som har avstått. Ibland är det så att de redan varit vaccinerade. Det brukar inte vara någon som avstår. 

Britt Åkerlind säger att barn i Sverige erbjuds vaccin mot hepatit B inom det allmänna barnvaccinationsprogrammet. Däremot ingår inte vaccin mot hepatit A i programmet. 

– Väldigt många reser utomlands utan att kontrollera om de har något skydd mot hepatit A. Det är den vanligaste smittvägen. Vi rekommenderar att man vid utlandsresor kontrollerar att man har ett skydd. 

Det har hänt tidigare att hepatit A spridits på förskolor i Östergötland. I september 2021 drabbades förskolan Skogsmyran i Linköping av ett utbrott. 2018 och 2019 skedde liknande utbrott på Prästgårdslidens förskola och Egebyskolan i Mjölby. 

– Vi har haft liknande scenarier med smitta på förskola och skola vid tre tidigare tillfällen. Det är fjärde gången under min tid inom smittskyddet som vi gör en sådan här åtgärd. Det är ganska ovanligt. Men vi vet vad vi ska göra, säger Britt Åkerlind. 

Hepatit A

Hepatit A orsakas av ett virus som ger inflammation i levern och oftast även gulsot.

Viruset finns i avföringen och sprids genom mat och vatten som förorenats. Smittan kan också spridas från person till person. Barn i yngre ålder kan vara infekterade helt utan symtom, men ändå vara smittsamma. Infektionen läker utan behandling och man blir i regel helt frisk igen.

Källa: Region Östergötland

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!