I takt med vårt ökande resande och internets framväxt har det skett en dramatisk ökning av barnsexturismen de senaste 20 åren, På 1990-talet var det västeuropéer och skandinaver som stod för merparten av sexköpen av barn, och det skedde i andra delar av världen. Samma grupp av förövare är fortfarande aktiva i sexhandeln i framför allt Asien, men i dag finns handeln även på förövarnas hemmaplan. Ryssland, Turkiet, Moldavien och Ukraina är länder där handeln med barn ökat.
Det visar studien ”Förövare på väg” som organisationen ECPAT publicerade för några veckor sedan. En av dem som bidragit till den globala rapporten är Elif Härkönen, universitetslektor i affärsrätt vid Linköpings universitet.
Nya grupper förövare
I rapporten pekar man på att mediebilden av den typiska förövaren inte längre stämmer. Det handlar inte bara om manliga pedofiler från västvärlden som utnyttjar prepubertala barn i Asien, bilden är mycket mer mångfacetterad än så.
– Nya grupper av förövare har framträtt tydligare på senare år, det finns till exempel ett stort antal i den lokala befolkningen i de olika asiatiska länderna. Det handlar också om volontärer och personer som arbetar längre perioder i destinationslandet. En liten grupp är kvinnor som åker till afrikanska länder för att köpa barnsex, säger Elif Härkönen.
– Ofta rör det sig om förövare som inte planerat att utnyttja barn, men som släpper på hämningarna under semestern när det erbjuds en möjlighet.
Vilket är det effektivaste sättet att stoppa den här typen av sexuellt utnyttjande av barn?
– De allra flesta länder har en lagstiftning som förbjuder sex med barn och köp av barnsex. Men tyvärr saknar många av länderna resurser för att använda lagarna, eller väljer att inte prioritera lagföring av utländska förövare, säger Elif Härkönen.
– Det viktigaste är att destinationsländerna utnyttjar de lagar som finns. Men det är också viktigt att länderna som förövarna kommer ifrån tar sitt ansvar och lagför dem, till exempel här i Sverige. För att det skall vara möjligt krävs ett omfattande internationellt samarbete mellan polismyndigheter och åklagare.
– För att få stopp på barnsexturismen krävs också att allmänheten reagerar och visar att det är oacceptabelt att utnyttja barn sexuellt. Alltför ofta väljer människor att blunda för det som sker framför ögonen på dem, i stället för att ringa polisen.
Oftast på hotell
Elif Härkönen är jurist och har tidigare studerat vilket ansvar olika företag har i utnyttjande av barn inom turismnäringen. I ECPATS studie har hon granskat och bidragit med fakta till en delstudie om just detta.
– Företagen inom turistnäringen spelar en stor roll. Exempelvis begås 93 procent av de här brotten mot barn på hotell, och där väljer man ofta att titta åt ett annat håll, säger Elif Härkönen som i likhet med många andra har arbetat ideellt med ECPAT:s rapport.
Hur kommer det sig att du har intresserat dig för det här problemet?
– Jag är specialiserad på bolags- och börsrätt och har alltid intresserat mig för frågor om Corporate Social Responsibility (CSR). Jag är glad att jag blev tillfrågad av ECPAT att hjälpa till. Det är värdefullt att mina kunskaper efterfrågas och att jag kan bidra på ett hörn till en så viktig studie, säger Elif Härkönen.