Actia tog emot nytt pris

Mjärdevi science park har instiftat ett nytt pris till verksamma i parken. "Årets co-creator" blev Actia Nordic, med nära 120 anställda i Linköping.

– Vi är väldigt glada för det här priset, det betyder mycket att vi uppmärksammas för vårt arbete, säger Christian Sahlén på Actia

– Vi är väldigt glada för det här priset, det betyder mycket att vi uppmärksammas för vårt arbete, säger Christian Sahlén på Actia

Foto: Ulrik Svedin

Linköping2016-06-28 15:43

Det var under den årliga sommarlunchen i Mjärdevi science park, ett mingel med 150 deltagare, som Actia fick utmärkelsen. Syftet med priset är att uppmärksamma företag som på olika sätt bidrar till att öppna upp verksamheten och skapa samverkanseffekter mellan företagen i parken. Actia i Mjärdevi är en avknoppning från Autoliv och företaget sysslar bland annat med att utveckla en plattform för maskinstyrning, exempelvis självkörande bilar.

– Vi är väldigt glada för det här priset, det betyder mycket att vi uppmärksammas för vårt arbete. Vid avknoppningen från Autoliv 2009 var vi 12 anställda. I dag är vi 117 medarbetare i Linköping. Vi jobbar mycket med att använda kontakten med andra företag i parken, berättar Christian Sahlén som är vice vd för platschef på Actia i Linköping, och vice vd för Actia Nordic.

Bland annat samarbetar Actia med Sectra om datasäkerhet för de självkörande maskinerna, som hela tiden är uppkopplade mot internet. Och med Senionlab som är experter på inomhusnavigation.

Under idétävlingen East Sweden hack i höst kommer Actia i Mjärdevi att öppna upp sin plattform genom så kallad opensource (öppen källkod), så att tävlingsdeltagarna kan använda den för kreativa lösningar inom maskinstyrning.

– Det ska bli otroligt spännande, och viktigt för oss att se vad deltagarna kommer fram till, säger Christian Sahlén.

Under lunchen hölls flera föredrag, bland annat av Yvonne Rosmark, det kommunala näringslivsbolaget Nulinks vd, som talade om hur Linköping ska öka sin tillväxt. Bland annat talade hon om hur man vill skapa flera arenor – alltså mötesplatser – för invåndare och företagare och kommunen. Det behövs en närmare kontakt mellan kommunen och näringslivet, menade hon.

– Och det gäller även de kommunala bolagen, sa Rosmark.

Mjärdevi science park-vd:n Lena Miranda beskrev kort planen för Mjärdevi, att man år 2025 siktar på att vara 9 000 anställda i parken och 500 företag. Under 2015 flyttade 41 nya företag in i parken. Totalt driver nu över 300 bolag sin verksamhet i Mjärdevi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!