4 500 fönster byttes med svartjobb

I februari gjorde Ekobrottsmyndigheten en razzia mot två byggföretag i Linköping. Åtalet dröjer men Skatteverket har fattat några beslut som blir kännbara för de misstänkta.

I februari grep Ekobrottsmyndigheten åtta personer, misstänkta för ekonomisk brottslighet i byggbranschen.

I februari grep Ekobrottsmyndigheten åtta personer, misstänkta för ekonomisk brottslighet i byggbranschen.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

LINKÖPING2018-11-14 06:00

Ekobrottsmyndigheten gjorde en gryningsräd i ferbuari i Linköping och grep sju personer samma morgon, en åttonde greps dagen därpå. Misstanken rörde ekonomisk brottslighet i byggbranschen med syftet att lura staten på skatt.

Enligt åklagaren hade 7,4 miljoner kronor plockats undan via så kallade luftfakturor.

En 57-åring satt sedan häktad under sex veckor, men när åklagarens åtal dröjde så bestämde tingsrätten att han skulle släppas.

Ekobrottsmyndighetens utredning pågår fortfarande, men när ingen längre sitter frihetsberövad så tenderar tiden att gå. Under sommaren friades också några av de inblandade från brottsmisstanke.

Huvudmannen – som numera måste benämnas 58-åringen – är dock alltjämt misstänkt.

Parallellt med att åklagare driver brottsutredningen försöker också Skatteverket rädda så mycket skattepengar som möjligt. Inom den myndigheten finns skattebrottsenheten som har full tillgång till åklagarens utredning och de har nu granskat båda de inblandade byggföretagen och de personer som styrt.

Enligt utredningen är 58-åringen hjärnan bakom svindeln som gått ut på att lura staten på skatt i samband med ett par stora entreprenadjobb. Det största arbetet gällde att byta 4 500 fönster i ett bostadsområde i Södertälje. Det pågick under två år och när skattebrottsenheten gjorde sin granskning så kunde de följa inköp av fönster från Polen, men de hittade inga anställda.

I förhör framkommer att arbetarna fått 70 kronor i timmen i lön och för att få ut pengarna ur bolagen utan att betala skatt har luftfakturor använts. För att förvilla myndigheterna har 58-åringen använt både polska och svenska bolag.

Han skapade bland annat ett påhittat företag i sin svärfars namn. Enligt skattebrottsenheten verkar svärfadern ha varit helt ovetande om detta. Skattebrottsenheten har kollat med polska myndigheter och något bolag som kan kopplas till svärfadern finns inte heller där.

Sammanlagt har 6,2 miljoner kronor slussats via svärfaderns svenska bankkonto, de har tagits ut i bankomater både i Polen och i Sverige.

Vid ett tillfälle började den svenska banken ställa frågor och krävde underlag för uttagen.

Det löste 58-åringen genom att sätta sig ned med kontoutdragen och med utgångspunkt från de summor som fanns där skapade han en bokföring i efterhand. Detta har skattebrottsenheten kunnat följa tack vare beslag som gjordes vid husrannsakan i februari.

Dessutom har 58-åringen enligt utredningen utnyttjat en engelsk företagare som han träffade på en golfresa i Spanien för drygt tio år sen. De båda har hållit kontakten och engelsmannen har också gjort en del investeringar i Sverige. Han har då alltid haft hjälp av 58-åringen med de svenska myndighetskontakterna. Av förhör framgår att engelsmannens identitet därefter använts i sammanhang som han inte känt till – bland annat som företrädare för svenska aktiebolag.

Engelsmannen är bland dem som ursprungligen misstänktes för brott men som nu inte längre är misstänkt.

58-åringen uppger själv i förhör att han har privata skulder som gör att han inte vill stå som företrädare för bolagen. Orsaken är att det skulle sänka bolagens kreditvärdighet.

Bland de misstänka finns också en annan byggföretagare i Linköping. Han har enligt utredningen upplåtit sitt privata bankkonto i Polen för att slussa ut en del av de svarta pengarna. Både byggföretagarens och 58-åringens privata inkomstdeklarationer har också granskats under sommaren.

Samtliga dessa utredningar slutar med att de måste betala skatt och ett skattetillägg som straff.

Razzian i februari leddes av kammaråklagare Anna Lander och vi har sökt henne för en kommentar, det är för övrigt samma åklagare som lett utredningen om organiserat fusk på högskoleproven.

Vid razzian i februari uppgav hon att värdeföremål tagits i beslag för att täcka eventuella skatteskulder.

LÄS MER: Utpekad huvudman häktad

LÄS MER: Alla misstänkta är släppta

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!