24-åringen kan ha agerat på egen hand

24-åringen som misstänks för dubbelmordet i Mantorp kan ha agerat på egen hand – och han tycks helt sakna kopplingar till det mördade paret. Men åklagaren som leder utredningen vill ännu inte låsa sig vid en bestämd teori.

Brottsplatsen. På kvällen den 11 juni hittades ett par mördat i sitt hus utanför Mantorp.

Brottsplatsen. På kvällen den 11 juni hittades ett par mördat i sitt hus utanför Mantorp.

Foto: Sune Johansson

Linköping2017-10-03 10:20

Dubbelmordet i Mantorp den 11 juni framstod redan från början som något av en gåta. En 62-årig kvinna och hennes 70-årige man blev bundna med tejp och mördade i sitt hem utanför Mantorp. Samma dag tog gärningsmannen eller gärningsmännen ut pengar på parets kort i en bankomat i Borensberg.

Den 15 september greps en tidigare ostraffad 24-åring från Mullsjö som misstänkt för dådet och tre dagar senare häktades han vid Linköpings tingsrätt som på sannolika skäl misstänkt för mord i två fall. 24-åringen hade, enligt polisen, köpt den kombination av tejp som paret bands med och hans dna hade säkrats på mordplatsen.

24-åringen har snart suttit frihetsberövad i tre veckor. I slutet av förra veckan hölls ett längre förhör med honom och han blev då konfronterad med en rad besvärande omständigheter. Kammaråklagare Helene Gestrin, som nu har tagit över som förundersökningsledare och ska driva fallet i en kommande rättegång, vill inte kommentera vad 24-åringen sade under förhöret.

– I en utredning av den här storleken finns det skäl att hålla ett flertal förhör med den misstänkte. Det är viktigt att han får berätta fritt om det han vill berätta om, men också att vi succesivt kan fråga honom om saker som baseras på vad vi fått fram.

Har den misstänkte förklarat hur det kommer sig att hans dna finns på brottsplatsen?

– Vad han sagt i förhör tänker jag inte gå in på annat än att han förnekar brott.

En misstänkt har rätt att både tiga och ljuga i förhör, men någon slags förklaringsbörda har väl ändå en misstänkt om hans dna finns på en brottsplats?

– En misstänkt har all rätt i världen att tiga eller ljuga. Men när bevisningen når en viss nivå ramlar en förklaringsbörda över på den misstänkte. Ett dna-spår på en brottsplats är något som man förväntar sig att en misstänkt ska kunna förklara.

Helene Gestrin säger att polisen ännu inte vet om det var en eller flera gärningsmän. I nuläget pågår det dock ingen aktiv jakt efter en eventuell medhjälpare till 24-åringen.

– Brottet i sig går att utföra ensam, men det går också att vara flera. Vi får granska varje liten bit av bevis som vi har från brottsplatsen och varje liten bit av information som vi har på annat sätt för att se vad som talar för och vad som talar emot att det varit en eller flera gärningsmän.

Men det skulle alltså ha varit möjligt för en ensam gärningsman att genomföra detta dåd?

– Ja, det är möjligt. Men vi håller båda möjligheterna öppna huruvida det var en eller flera gärningsmän. Att binda sig vid en fix uppfattning vore fel eftersom det kan påverka vår tolkning av brottsplatsen och förhörsuppgifter.

Fortsätter polisen att topsa människor i utredningen?

– Det har funnits ett beslut att topsa i relativt stor omfattning, men nuläget är vårt intresse av dna-topsning mindre.

Kan man dra slutsatsen att ni inte har fler okända dna-profiler från brottsplatsen?

– I nuläget eftersöker vi inte aktivt fler dna-profiler. Men det innebär inte att vi kan utesluta att det har varit fler gärningsmän på platsen. Dna är inte det som allena avgör hur vi analyserar en brottsplats. Det finns annat som avgör hur vi ser på en brottsplats, som till exempel tillvägagångssätt och andra spår.

Helene Gestrin säger att det hittills har hållits 1 020 förhör i utredningen – och fler förhör ska hållas.

– Vi håller fortfarande på med det vi kallar för grundförhör med den misstänkte och personer som finns runt honom. Det gäller familjemedlemmar, arbetskamrater och bekanta. Vi undersöker också hans rörelsemönster.

Finns det några kopplingar mellan den misstänkte och brottsoffren?

– Vi håller fortfarande på med grundförhören och vi har ännu inte hunnit höra alla. Men man kan väl för all del dra slutsatsen utifrån hur lång tid det tog mellan brottet och gripandet att det inte har funnits några yttre, uppenbara kopplingar i varje fall. Det är en logisk slutsats.

Den mintgröna amerikanare av äldre årsmodell som iakttogs av vittnen vid makarnas bostad dagen före dådet fortsätter att gäcka polisen. 24-åringen tycks inte ha haft tillgång till en sådan bil.

– Bilen är fortfarande intressant eftersom vi inte har fått klart för oss vart den hör. Men eftersom makarna dog på söndagen är den måhända av mindre intresse. Men vi är fortfarande intresserade av den. Vi har inte kunnat koppla den till någon individ.

Inte heller till den misstänkte mannen?

– Nej, vi har inte kunnat koppla den varken till den misstänkte eller någon annan.

Den 18 oktober går tiden för att väcka åtal ut. Åklagaren säger dock att utredningen är långt i från klar och det kommer därför att bli aktuellt med en omhäktningsförhandling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om