Annandag påsk var Sven Jönsson ute och rodde i Stångån mellan Ärlången och kraftverket i Slattefors när han gjorde en makaber upptäckt i vassen.
– När jag rodde ut mot sjön såg jag ett par stora grisar som låg och flöt i vattnet. Sen var jag på väg tillbaka mot Slattefors på sydsidan när jag såg en gris till, å en till, å en till. Totalt låg det tio grisar på ett och samma ställe, berättar Sven.
– Det troliga är att vildsvinen gått ut på isen som sedan brustit. På den plats som det var så många grisar var de i regel väldigt små, så de måste ha dukat under först. De som låg längre ner mot kraftverket var betydligt större och måste klarat sig längre.
Att grisar går igenom isen är tyvärr inte helt ovanligt. Viltvårdaren Jörgen Lööv tror att det är en av de vanligaste dödsorsakerna, efter jakt, för vildsvin.
– Det har varit vanskligt väder ett tag nu. Vildsvinen är väldigt smarta, men när isarna är svaga funkar det inte riktigt. De passerar gärna vattendrag och även om isen inte bär så ska de ändå över. De tar sig ner, även om det är is vid kanterna, och hoppas på att de kan ta sig upp någon stans på andra sidan. Men så är det is även där. Då ligger de som i en vak och bara simmar omkring. Det är ju fruktansvärt! Man mår dåligt över att inte ha varit där och kunnat göra något.
Nu faller det på markägaren att fatta beslut om hur vidsvinen ska tas om hand. Men även om de ligger i vattnet uppströms från vattentäkten i Råberga så är det inget problem för reningsverket.
– Nej, det är absolut inga problem. Det är sådant här reningsverken är byggda för att hantera, säger Lana Brunell, pressansvarig på Tekniska Verken.
Att döda djur hamnar i vattnet är inget ovanligt och även om detta är flera djur på ett och samma ställe så påverkar det inte vattenkvaliteten nämnvärt.
– Då är det betydligt värre med plast och annat som vi människor slänger i vattnet, menar Lana Brunell.