Karin Dunér, juridiskt ombud för några av de som överklagat berg och dalbanebygget till Mark- och miljööverdomstolen, kallar dagens dom för ett ”glädjande besked”.
– I ett känsligt naturområde som det här med många skyddsvärda arter – speciellt i fågellivet – måste det till en detaljplan så att frågorna kan prövas på ett genomtänkt och transparent sätt, säger Karin Dunér.
Makarna Anders och Maino Öhrn hör till de som fått sin överklagan prövad i Mark- och miljööverdomstolen. De ser positivt på dagens besked, även om konsekvenserna av berg och dalbanan inte blivit så omfattande som de först befarade.
– Från vårt hus har den inte hörts så mycket, det ska man vara ärlig och säga. Men det finns de som hör den. Det beror på var man bor, säger Anders Öhrn, som tillägger att deras överklagan framför allt handlat om att det behövs en detaljplan för det berörda området.
Att berg och dalbanan inte märkts av särskilt mycket är en uppfattning som delas också av de boende vi stöter på i Kopparbo.
– Den gör ju inte mer oväsen av sig än bussen, säger Allan Nilsson.
Han suckar över att bygglovsprocessen nu måste göras om.
– Jag tycker det är skandal. Det är sandlådenivå nästan.
Det har pratats om skyddsvärda arter i området?
– Vad skulle det vara för arter, någon liten myra? säger Allan Nilsson.
Hjördis Emericks bor en bit bort på samma gata. I början oroade hon sig över att berg- och dalbanan skulle betyda mycket oväsen. Så har det inte blivit, upplever hon.
– Men jag vill absolut inte ha fler liknande attraktioner. Det är en djurpark vi vill ha – inte ett tivoli.