Ett 50-tal åhörare hade samlats i Klockrike kyrka för att höra politikernas argument och framföra sina egna åsikter inför det skolbeslut som tas senare i höst.
Under mötet kom en fråga från en åhörare, varför inte lärarna på skolan fått vara med.
– Det är inget vi känner till, hävdade Charlotte Widegren. Vi är här för att lyssna in synpunkter från er som föräldrar och övriga medborgare, det hade givetvis varit önskvärt om de också varit här.
Elias Georges (S), oppositionsråd, fyllde i:
– Se till att de kommer på nästa möte.
Maria Nordenberg, rektor vid Klockrike och Fornåsa skola, ville inte kännas vid att lärarna stoppats.
– Det jag skrivit i en intern kommunikation och sagt på arbetslag och ledningsgrupp var att personalen var välkommen att gå dit, men att man i så fall gör det som medborgare och inte som tjänsteperson inom skolan. Det är stor skillnad på att representera skolan och att gå dit som medborgare.
Du känner inte att det är att strypa din personalens yttrandefrihet, att man inte kan berätta att man arbetar vid den aktuella skolan och delge sina insatta erfarenheter med politiker inför ett viktigt beslut?
– Absolut inte. Jag har sagt att alla är välkomna att gå dit och det har inte varit några missuppfattningar kring det.
Medborgardialogen i Klockrike kyrka var det första av tre tillfällen. Nästa vecka kommer turen till Fornåsa och Österstad skola.
För Klockrikes del handlar tjänstemannaförslaget om att skolan ska krympas från en F-6 skola till F-3 och att eleverna från årskurs 4 flyttas till Fornåsa skola. Anledningen är bland annat trångboddhet där skolans lokaler inte räcker till.
Men förslaget från åhörarna var enkelt:
– Bygg en ny förskola. De lokaler som finns idag är inte anpassade för så små barn.
Sofia Lindahl är engagerad i såväl byrådet som skolrådet på orten.
– Jag tycker att det var väldigt bra att politikerna tog sig tid att komma hit.
Fick du några svar?
– Ja, eller kanske mer att vi verkligen fick framföra våra åsikter på ett bra sätt och man såg att de verkligen lyssnade. Vi vill bara våra barns bästa, att det ska vara en trygg skolgång för våra barn.
Charlotte Widegren tackade åhörarna och erkände att det hon fått höra satt "griller i hennes huvud".
– För mig är det jätteviktigt att möta föräldrar och medborgare för att få en bild av hur de ser på saken och skaffa ett större underlag inför ett stort beslut. Den här typen av dialog borde vi ha oftare, inför stora beslut som verkligen påverkar kommuninvånarnas vardag.
Hon erkände samtidigt att man från den styrande majoriteten haft exemplet med Godegård framför ögonen, där man tog ett beslut att lägga ner skolan utan att tagit in synpunkter från invånarna, och sen fick öppna upp igen.
– Så är det. Och det är spännande att socialdemokraterna nu inte riktigt vill komma ihåg hur de gjorde i den frågan.
Under debatten passade flera partier på att lufta sina tydliga åsikter i frågan om skolornas framtid. Elias Georges (S):
– Vi vill bevara och utveckla och det blir kontraproduktivt om vi skulle lägga ner landsbygdsskolor. Hela Motala ska leva och det gäller även skolorna i ert område.
Mark Henriksson, kommunalrådet:
– Vill man ha en politik som säger ja eller nej innan man har hela underlaget? Förstudien är inte helt klar och innan dess kan vi inte ta ställning åt något håll.