Hur kan ett litet samhälle tänka och göra i en stor fråga som klimatkrisen? Det är grundfrågan i "Klockrike for future".
– Många tycker att det är ett angeläget område och vi vill jobba med de globala frågorna lokalt, eller glokalt, säger Lars-Göran Svensson, ordförande i byrådet.
Allt startade med föreställningen ”Nu hettar det till” i Klockrikegården.
– Vi vill starta en allvarlig fråga på ett skojigt sätt, säger Svensson.
En föreställning med Kalasteatern, Anika Agebjörn och Bill Brolin, som började med en läkarmottagning där den något febrige Moder Jord var en patient.
"Hon säger att det är hennes hyresgäster som är problemet" sa sjuksköterskan och ordinationen blev kylrummet.
Därefter följde en "debatt" med rollfigurer som politikern, finansmannen, miljöaktivisten och klimatförnekaren, bland andra. Många frågor väcktes, genom viss humor, om klimatetkrisen och människans påverkan och möjligheter. När publiken i slutet flyttades tillbaka till läkermottagningen kunde det dock konstateras att kylrummet inte gjort någon nytta.
"Så nu överlämnar vi henne till er" var slutrepliken och jordklotsbollen skickades ut i publiken.
Lars-Göran Svensson säger att ingången i byns satsning är att det inte räcker med stora klimatmöten.
– Alla konferenser och stora rapporter till trots så händer det för lite och att det är vad vi gör som har betydelse. Ja, inte bara vi Klockrikebor utan alla vi.
Under fem kvällar framöver blir det cafémöten med teman som om att minska sitt elberoende, biologisk mångfald i ett lokalt perspektiv, hur man kan rusta för ett klimat i förändring och om att minska transporter och ändå ha ett hållbart resande på landsbygden.
– Vi avslutar med en spännande kväll med Björn-Ola Linnér från Linköping som var med på klimatmötet i Glasgow. Från Glasgow till Klockrike kallas den kvällen.
Från byrådet hoppas man att kvällarna ska leda till intressanta samtal och resultat.
Varför gör ni detta i "lilla" Klockrike?
– Många bäckar små. Om man inte tror att den enskilda människan har ett ansvar för att göra vad man kan för att påverka, då ska man inte göra det. Men här handlar det om ”vad kan jag bidra med”. Sen vill vi inspirera andra, vi vill att stafettpinnen ska gå vidare.
Projektet sker i samverkan med studieförbundet NBV som erbjuder möjligheten till fördjupande studiecirklar i ämnet för den som vill.
Till projektet har byrådet fått medel från Hela Sverige ska leva på 10 000 kronor.