Kommunstyrelsens tog ett inriktningsbeslut. Men från Klockrike ser man det mer som att det redan är bestämt.
– Vad de än gör så kommer de fram till att Fornåsa ska byggas om, det är den enda inriktningen de har, säger Lars-Göran Svensson och tillägger att de känner sig svikna av politikerna.
Han, Sofia Lindahl och Axel Lindén, från Klockrike byråd och Skolråd, ser positivt på alla skolorna i Klockrike, Fornåsa och Österstad blir kvar.
– Men, om vi fokuserar på Klockrike, är konsekvensen att Motala kommun är förloraren, säger Svensson och menar att om mellanstadiet förläggs till Fornåsa kommer elever placeras i annan kommun.
– Om vår äldsta ska gå i Fornåsa innebär det att vi först ska köra dit och lämna, för att köra till Linköping och jobba, och sen köra förbi Klockrike till Fornåsa och hämta. Så blir det inte, då blir det Linköping, säger Lindahl.
De undrar var medborgardialogen tog vägen i beslutet och efterlyser återkopplingen. Klockrikeborna pekar bland annat på argumenten kring svårigheten att locka utbildad personal.
– Mark Henriksson sa för flera år sedan att små enheter inte lockar personal med kompetens. Men Klockrike visar att det gör de, säger Lindén.
De säger också att Klockrike står mitt i ett generationsskifte och de som flyttar in kommer från Linköping. De tre anser att det bästa är att behålla två f-6-skolor, Klockrike och Fornåsa.
– Det blir inte som kommunstyrelsen vill, men kanske blir det trots allt billigare, säger Svensson och menar att hur kommunen än gör så måste både Fornåsa och Klockrike byggas om för att bli bra skolor.
Att politikerna inte har någon tidsaspekt för förändringen tycker de är märkligt och leder till förlängd ovisshet.
Kommunalråd Mark Henriksson (M) säger att beslutet togs utifrån dialogen, tillsammans med synpunkter från bildning och tekniska.
– När vi fått ett mer utförligt förslag från våra tjänstemän vill vi kalla till ny medborgardialog.
Angående kompetensförsörjningen håller han med om att Klockrike står sig väl men att det generellt är svårt med små enheter. Och han kommenterar också bristen på tidsaspekt.
– Det är viktigt att inte skynda på processen. Vi vill ha ett välgrundat faktaunderlag innan vi fattar ett slutgiltigt beslut.
Men Klockrikeborna är tydliga, de fortsätter slåss för sin skola.
– Skolan är det sista vi har, utan den blir vi bara en fläck på kartan, säger Lindén.