Mer skjutningar trots kritik

Försvaret fick i förra veckan tillstånd att utöka sina skjutningarna över Vättern samtidigt som FMV:s provskjutningar under vintern och våren lett till kritik och klagomål.

Barnkammare. Rödingen leker och lägger sin rom vid Tängagrundet.

Barnkammare. Rödingen leker och lägger sin rom vid Tängagrundet.

Foto: Andreas Wälitalo

Karlsborg/Motala2016-05-28 08:00

De provskjutningarna ledde till klagomål om buller och skallrande rutor från allmänheten. I början av maj kontaktades polisen av flera anmälare i Västanvik utanför Motala. De hade hört kraftiga smällar och känt skakningar i marken. Anmälare berättade att föremål ramlat ner från hyllor och att fönsterrutorna skakat. De befarande att området drabbats av en jordbävning. Polisen misstänkte att det var fråga om en provskjutning, vilket Försvarets materielverk (FMV) bekräftade. Provskjutningar pågick på andra sida Vättern.

Den 18 maj beslutade Länsstyrelsen i Västra Götaland att ge Försvarsmakten tillstånd för utökade skjutningar över Vättern. Det är flygskjutmålet Hammaren söder om Karlsborg som i och med detta fått utökat tillstånd. Tillståndet gäller för 44 000 finkalibriga skott, 25 000 grovkalibriga skott och 150 övningsraketer per år.Tidigare tillstånd gällde för tusen skott.

Under maximalt 30 kalenderdagar kommer skott att avlossas i samband med flygskjutövningar med flygfarkoster som bland annat Jas och helikoptrar.

Flygskjutövningar har pågått de senaste 60 åren, men nu har Försvarsmakten behov av att utöka tidigare tillstånd.

– Vi har ett behov av att bedriva en annan typ av verksamhet och behöver öva mera, säger Lina Weimann som är chef på Försvarsmaktens miljöprövningsenhet.

Försvarsmakten ska öka sin operativa förmåga.

Under vintern och våren har FMV:s provskjutningar pågått vid flera tillfällen. Skjutningarna har skett utanför Karlsborg på västra sidan Vättern.

I vintras svarade Anders Hedman, platschef på FMV Karlsborg, på frågan varför man gör den här typen av provskjutningar.

– Det som är nytt är själva systemet, ett nytt artilleri system för Sverige. Det var längesedan vi gjorde den här typen av sprängningar över Vättern. Det är ett trängande behov från Försvarsmakten och då måste vi provskjuta systemet med skarpa granater, sa han.

FMV i Karlsborg gör oberoende utvärdering och validering av markstridssystem. Där genomförs tekniskt avancerade tester under alla skeden i en anskaffningsprocess för att se att ställda krav uppfylls.

Försvaret ersätter och bygger nu upp det svenska artilleriet.

Under vintern och våren har det nya artillerisystemet Archer testats. Archer levererades till Försvarsmakten i februari och tas i bruk av artilleriregementet A9 i Boden. Archer är konfigurerad efter Nato-standard. Detta ses som en fördel då svenska försvaret kan behöva arbeta tillsammans med andra länders försvarsmakter och deras materiel.

Vättern är dricksvattentäkt som förser omkring en kvarts miljon personer med dricksvatten. Länsstyrelsen i Västra Götaland gav i december FMV tillstånd att provskjuta granater över Vättern. Aktion Rädda Vättern (ARV) menar att provskjutningarna är såväl miljöförstörande som en rovdrift på naturtillgångar. Föreningen anser att skjutningarna på sikt kan få negativ inverkan på dricksvattnet och att splittret kan skada rödingens lekplatser.

Vid Tängagrundet, som ligger i närheten av testplatsen utanför Karlsborg, råder allmänt fiskeförbud för att skydda rödingen.

– Som vanlig medborgare får du kraftiga böter om du fiskar där. FMV spränger fisk i Vättern, sa Roland Thörnquist från Aktion Rädda Vättern i samband med provskjutningar i december.

Rödingen leker i november-december och ARV har framfört att provskjutningar då är en mycket olämplig tidpunkt.

Alf Hultqvist, som driver Vätternakvariet i Motala, har suttit med som Sportfiskarnas representant i Vattenvårdsförbundets arbetsutskott Samförvaltning fiske. Han reagerar på närheten till Tängagrundet.

– Fisk kan rentav dö av tryckstötar, men hur yngel och rom påverkas vet man inte. Men man har ju farhågor om att även den skadas, sa han när FMV provsköt i vintras.

Enligt honom finns risk att rödingbeståndet skadas av provskjutningarna. Samförvaltning fiske påpekade i sitt remissvar, då FMV sökte tillstånd, att all skjutning, med ammunition som briserar, bör undvikas i Vättern.

Elisabeth Lennartsson, medlem i ARV, är inte förvånad över beslutet om utökade skjutningar för försvaret.

– Vi hade hoppats att det skulle bli mindre eftersom det har varit en så stark opinion, säger hon.

ARV har samlat in omkring 25 000 namnunderskrifter mot dessa skjutningar.

Hon är kritisk till att både försvarsmakten och FMV har tillstånd för skjutningar över och i Vättern.

– När tillstånden beviljades skulle man ha tagit hänsyn till helheten. Man ska inte använda en dricksvattentäkt som skjutbana, säger hon.

Aktion Rädda Vätterns juridiska ombud har redan börjat förbereda ett överklagande för prövning i miljödomstolen. Samtidigt överväger Försvarsmakten själva att överklaga eftersom de beviljats färre övningsdagar (30 istället för 50) än de ansökt om och måste dessutom ha övningsuppehåll under perioden maj-september och mellan 23 december till 26 januari.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!