Därför skjuter man över Vättern

Många Motalabor klagade i slutet av förra året på bullret från försvarets provskjutningar vid Vättern. MVT åkte till anläggningen i Karlsborg för att höra med försvaret hur man ser på saken.

Anders Hedman är platschef.

Anders Hedman är platschef.

Foto: Anders Törnström

Karlsborg2016-01-22 06:43

– Här har man av tradition provat materiel sedan andra världskriget, säger Anders Hedman på Försvarets materielverk (FMV).

Anders är platschef på Karlsborg för FMV test och evaluering mark. Om det gick att åka med bil från Motala eller Vadstena rakt över Vättern, skulle det nog inte ta så lång tid. Med det avstånd som är, så är det inte så konstigt att det hörts över till andra sidan sjön. Många har undrat varför man ska provskjuta just här, men det är inte så konstigt då man här byggt upp en stor anläggning där man testar försvarets materiel (med väldigt specialiserad personal), bland annat med provskjutningar. Det skulle både vara praktiskt svårt och kostsamt att sluta med provskjutningar här.

– Det handlar om skattepengar, det kostar att flytta verksamheten, menar Anders Hedman.

Just nu håller man på att testa det nya artillerisystemet Archer. Men man har ändå fått in många klagomål på just dessa provskjutningar man genomfört.

– Det var fler klagomål än vanligt, vi fick in ungefär 20 stycken, uppger Anders Hedman.

Men man har nu ändrat något i hur man skjuter, till exempel i skjutriktning, för att inte så många ska störas. Samtidigt uppger Anders Hedman att kritiken om risken för fiskdöd i Vättern är överdriven.

– Innan jul sköt vi allt ovanför vattenytan, säger han samtidigt som han medger att försvaret sökt tillstånd för att få skjuta i vattnet i framtiden.

Man har också båtar som finkammar området om det förekommit någon fiskdöd, även om man skjuter ovanför ytan.

Anledningen till att man trappat upp med fler provskjutningar är det ändrade världsläget. Försvaret ersätter och bygger nu upp det svenska artilleriet på grund av ett potentiellt hot.

– Det är det nygamla aggressiva Ryssland, menar Anders Hedman.

MVT fick också följa med på en rundtur på anläggningen för att se hur man jobbar med provskjutningarna. Anders Hedman skjutsar först ut reporter och fotograf till ett fält. Där står en stor lastbil utrustad med skjutanordningar. Det är en av totalt 24 Archerpjäser som försvaret köpt in. Man testar just nu som längst en skjutlängd på 17,5 kilometer, men det går att skjuta längre. Det sitter personal och kontrollerar så att man når målet. Det tar ungefär 50 sekunder innan målet träffas, om avståndet är 17,5 kilometer.

Sedan går turen med bilen vidare. Genom några kringelikrokar kommer vi så småningom upp till en hög höjd. Med en underbar utsikt ser man ut över hela Vättern. Här finns övervakningscentrum där man sitter och kontrollerar så att inga fiskare eller andra personer som färdas med båt kommer in i riskzoner där man håller på att provskjuta. Man kan ringa dit direkt och få information om vilka riskzoner som finns eller så kommunicerar man ut det via radio. Båtar patrullerar också vattnen för att kontrollera så att ingen skulle köra in i de områden som är aktuella.

Provskjutningarna med artilleriet Archer är långt ifrån de enda testverksamheterna man håller på med. Man provskjuter även inåt land och genomför tester av materiel på en mängd olika sätt. Just provskjutningar över Vättern med Archer genomförs vid flera olika tillfällen under vintern och våren. Även om detta är planeringen nu, så kan det ändras.

– Det är totalt fem veckor, vecka 3, 6, 10, 19, 22, säger Anders Hedman.

jonas.carlsson@mvt.se

Skjutdatum

Försvarets materielverk håller på med provskjutningar, som kan ge olika mycket buller, mer eller mindre året runt.

Man har skjutfria perioder mellan första juli och 15 augusti samt vid högtider som påsk och jul.

Att testa artilleriet Archer över Vättern är planerat till vecka 3, 6, 10, 19 och 22.

På hemsidan står: "På provplats Karlsborg genomför FMV prov och utvärdering av vapensystem och ammunition, men också olika former av skydd; ballistiska-, min- och IED-skydd för fordon och människa, samt miljötålighetstester".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!