Inställt luciafirande blev riksnyhet

Trams och skandal, tycker vissa. Klokt och helt rätt i tiden, tycker andra. Alex Schulman hoppas på ett nationellt luciaförbud. Åsikterna kring det inställda luciafirandet på Kärrbacken går isär.

25 november 2018 21:00

I fredags skrev vi om det inställda luciafirandet på Kärrbacken. Flera föräldrar på förskolan var upprörda över beslutet och att de inte hade något att säga till om. Förskolechefen Anna Karmskog motiverade beslutet med att förskolan vill undvika diskriminering och kränkande behandling.

LÄS MER: "Det var aldrig frågan om att det inte skulle firas."

– Alla har inte den ekonomi som krävs och vi ser det här ur ett likvärdighetsperspektiv, sa hon.

Reaktionerna har inte låtit vänta på sig. Beslutet att ställa in luciafirandet har blivit en riksnyhet och i sociala medier diskuteras det högljutt. På söndagen publicerades Alex Schulmans krönika i Expressen där han välkomnar beslutet: "Hoppas lusseförbudet sprider sig vidare, jag skulle gärna se det på mina barns förskola, så slapp man sitta där och lida med de skrämda barnen igen", skriver han på sajten.

På Facebook är östgötarna oense. Mikaela Hugsén skriver "Jag har vid många tillfällen under mina 20 år som förskollärare fått trösta/försöka förklara för förtvivlade barn varför de inte har någon som är där för att lyssna/dansa/fika/visa upp för". Kaisu Kangas tycker däremot att luciatåg på förskolan är det mest inkluderande som finns. "Alla som vill får vara med. Alla får vara Lucia eller tomte eller pepparkaka om man vill oavsett kön".

Flera påpekar att beslutet gäller ett luciaframträdande inför publik, inte ett förbud mot att fira lucia. "Kan nästan lova att alla förskolor firar/uppmärksammar denna tradition på något vis tillsammans med barnen som vi har fokus på", skriver Madde Gustafsson.

Sten Jakobsson vill ansvara för en insamling för de barn som inte har råd med material. "Är det ok med förskolechef Anna Karmskog?...." , skriver han och tillägger "Genusperspektivet kan jag inte göra något åt, men med lite fantasi så tror jag det går att lösa också, om det är viktigt". Det senare syftar på att Anna Karmskog tidigare ifrågasätt genusperspektivet i att gå på rad i ett luciatåg. Initiativet får stöd av Ann-Sofie Karlborg som lovar att skänka en drös lucialinnen till förskolan.

"Inte är man stolt Motalabo", skriver en man på Twitter. En annan person oroas för att adventsfirandet är i fara: "Snart blir det väl förbjudet att fira Advent och tända ljus!"

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Frida Glenning Ströberg

Ämnen du kan följa