Snart dags att kora Sveriges nationalblomma

Näckros, blåbär, kattfot och nattviol. Snart valsar dessa växter in i tävlingen om att bli Sveriges nationalblomma. Och det är du som bestämmer vilken det blir.

Övre raden från vänster: mjölkört, tussilago, blåbär, blåklocka, hjortron, styvmorsviol, lingon, klöverblom, vit näckros.

Övre raden från vänster: mjölkört, tussilago, blåbär, blåklocka, hjortron, styvmorsviol, lingon, klöverblom, vit näckros.

Foto: TT

Sverige2021-01-09 19:50

– Det kan vara kul med något lite positivt efter den här hösten, och ja, det är ju fortfarande ett rätt jobbigt läge, säger Mora Aronsson, ordförande för Svenska botaniska föreningen.

Frågan om att utse en nationalblomma har enligt Mora Aronsson varit uppe "lite då och då", främst kanske under Linnéåret 2007 då blomsterkungen fyllde 300 år.

Under 2020 tog intresset fart igen.

– Sedan har det varit lite fram och tillbaka under hösten, först var det ju tänkt att landa på Trädgårdsmässan, men den blev inställd, och vårt eget evenemang i mars i samband med årsmötet blev inställt, säger Aronsson.

Sällsynta blommor

Nu blir omröstningen om Sveriges nationalblomma av till slut, och det är 30 bra kandidater som plockats fram, anser ordföranden. Vissa av blommorna finns inte i så stora delar av Sverige, till exempel mosippan, som är relativt sällsynt och endast förekommer i södra halvan av landet.

– Det är ett problem med växter att väldigt få finns i hela landet. Fåglar har ju en förmåga att flyga runt, även om de inte häckar överallt. Men i stort är det väl en bra fördelning.

De 30 kandidaterna har tagits fram under sommaren av landets botaniska regionalföreningar. Ekorrbär (Maianthemum bifolium), hästhov (Tussilago farfara) och mjölkört (Chamaenerion angustifolium) är tre av dem.

Kapade koltrasten

Precis som när koltrasten korades till Sveriges nationalfågel 2015 sker omröstningen på nätet via Botaniska föreningens hemsida. Alla som vill kan från och med den 30 januari gå in och uttrycka sin åsikt om vilken blomma som är vackrast.

– Sedan kommer vi naturligtvis att hålla koll – det förekom ju ett försök till kapning under fågelomröstningen – så att det inte blir någon robotröstning på en speciell art, säger Mora Aronsson.

Efter tre veckor avslutas den första omgången och tio kandidater återstår. En vecka senare fortsätter röstningen, och så den 13 mars presenteras vinnaren på Svenska botaniska föreningens digitala årsmöte.

Blåbär och lingon

Föreningen har valt bort blommor som kan ha en politisk koppling, men många landskapsblommor finns med. Vissa kan också reagera på att liljekonvaljen och prästkragen saknas. Liljekonvaljen är Finlands nationalblomma och prästkragen har inofficiellt samma funktion i Danmark.

Samtidigt har flera bär smugit sig in bland kandidaterna: blåbär, hjortron, lingon och smultron.

– Vi tog inte med träd och buskar, men bärrisen fick vara med. Vi försökte ha en så tydlig begränsning som möjligt. Det är ju svårt att sätta en tydlig biologisk begränsning för även linnean kan klassificeras som ett ris, och det finns många av de vi betraktar som blommor som är lite vedartade, säger Mora Aronsson.

Själv har han ännu inte bestämt vilken han tänker rösta på.

– Det vore väl rätt fel av mig att favorisera någon, det kan jag berätta efteråt.

Här är alla kandidater

Backnejlika, Dianthus deltoides

Blåbär, Vaccinium myrtillus

Ekorrbär, Maianthemum bifolium

Fackelblomster, Lythrum salicaria

Gullris, Solidago virgaurea

Gulmåra, Galium verum

Hjortron, Rubus chamaemorus

Humleblomster, Geum rivale

Hästhov, Tussilago farfara

Jungfru Marie Nycklar, Dactylorhiza maculata

Kattfot, Antennaria dioica

Lingon, Vaccinium vitis-idaea

Linnea, Linnaea borealis

Liten blåklocka, Campanula rotundifolia

Midsommarblomster, Geranium sylvaticum

Mjölkört, Chamaenerion angustifolium

Mosippa, Pulsatilla vernalis

Nattviol, Platanthera bifolia

Rödblära, Silene diocia

Rödklöver, Trifolium pratense

Skogsstjärna, Trientalis europaea

Slåtterblomma, Parnassia palustris

Smultron, Fragaria vesca

Smörbollar, Trollius europaeus

Styvmorsviol, Viola tricolor

Teveronika, Veronica chamaedrys

Tranbär, Vaccinium oxycoccos

Vit näckros, Nymphaea alba

Ängsnycklar, Dactylorhiza incarnata

Ögonpyrola, Moneses uniflora

Källa: Svenskbotanik.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!