Det nationella besöksförbudet på äldreboenden har gällt sedan 1 april och förlängs nu till och med sista augusti i stället för sista juni som var det tidigare beskedet.
– Vi gör det för att äldre är en riskgrupp och för att vi har smittspridning i samhället, säger socialministern.
Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, granskar nu om personer på äldreboenden får relevant vård och myndigheten ska sammanställa resultatet nästa vecka, enligt Hallengren.
– Som utvecklingen har visat är det inom äldreomsorgen som flest människor har avlidit, säger hon.
"Säker på att det spelar roll"
På TT:s fråga om besöksförbudet minskat smittspridningen svarar Hallengren:
– Det är som med alla åtgärder, att konstatera med säkerhet ska man vara försiktig med, men allt talar för att eftersom äldre är i riskgrupp så har det varit ett stöd för verksamheten att kunna upprätthålla att inte få in smitta på boenden.
– Jag är säker på att det spelar roll, säger Hallengren.
"Ingen ska behöva dö ensam"
Förbudet gäller besök inne i lokalerna. Detta utesluter inte sociala kontakter mellan boende och anhöriga eller vänner, så länge de sker under säkra former – till exempel utomhus och med skyddsutrustning.
Socialstyrelsen får uppdraget att den 15 juli presentera bra exempel på hur besök kan gå till på ett säkert sätt.
– Det gäller inte minst besök i livets slutskede. Ingen ska behöva dö ensam, säger Lena Hallengren.
TT: Hur ska man tänka om man bor på ett äldreboende och känner hopplöshet inför det nya beslutet?
– Man ska prata med personal och med verksamhetschefen hur det kan gå till om man har anhöriga som vill komma på besök. Det finns en uppgift för alla som driver äldreboenden att se till att man inte blir isolerad, säger Hallengren.
PRO: Viktigt att upprätthålla kontakter
Det är viktigt att personer på äldreboenden fortsatt kan ha kontakt med sina anhöriga, menar Christina Tallberg, ordförande för Pensionärernas riksorganisation, PRO.
– Vi vill inte att fler ska smittas och drabbas av den här fruktansvärda sjukdomen, det är ju självklart. Så där måste man göra allt för att se till att inte smitta sprids. Men då har jag en uppmaning till ansvariga, att göra det allra bästa av situationen och göra det säkert men samtidigt så att man kan se och höra varandra, säger Tallberg.
Ansvariga och personal kan bland annat underlätta genom att skapa bra utomhusmiljöer för möten, eller genom att hjälpa äldre att hålla kontakten med sina anhöriga digitalt. Tallberg tror att fler kommer att vilja träffa äldre anhöriga nu när reserestriktionerna har lättats inom landet.
– Det kan vara så att man har en anhörig på en annan ort i landet som man gärna vill besöka. Då måste man kunna träffas på ett säkert sätt.
Att Socialstyrelsen ska se över möjligheten för anhöriga att få bära skyddsutrustning är positivt enligt Tallberg, som menar att i princip alla drabbas negativt av brist på sociala kontakter, inklusive dementa.
– Man får inte tänka att de kanske inte har någon glädje av ett besök. Jag känner allra mest för de som är livskamrater i ungefär samma ålder där den ena finns på ett äldreboende och den andra finns hemma i bostaden. Där båda parter lider väldigt mycket av att inte kunna träffas, säger Christina Tallberg.