"För att fÄ ett bra bedömningsunderlag kommer jag att avvakta haverikommissionens arbete och resultatet av planerade dykningar", sÀger kammarÄklagare Karolina Wieslander i ett pressmeddelande.
852 personer omkom i katastrofen pĂ„ Ăstersjön 1994. En förundersökning startades för att utreda om nĂ„got brott begĂ„tts, men den lades ner av Ă„klagaren efter nĂ„gra Ă„r. TvĂ„ överprövningar inom Ă klagarmyndigheten gav samma resultat.
Men efter tv-bolaget Discoverys dokumentÀr om nya dykningar vid Estonias vrak, begÀrde en man som överlevde katastrofen att Äklagare skulle granska hÀndelsen pÄ nytt.
Samtidigt har haverikommissionen, tillsammans med motsvarande myndigheter i Estland och Finland, ocksÄ inlett en ny bedömning. SHK ska prata med överlevare, och en lagÀndring för att tillÄta vissa dykningar vid vraket Àr pÄ gÄng.
Först nÀr SHK hunnit göra en ny bedömning kommer Äklagaren att bestÀmma om det blir en ny brottsutredning. Hur lÄng tid det tar Àr oklart.
MÄnga brott som kunde varit tÀnkbara Àr nu preskriberade. Men de allra grövsta brotten, som terroristbrott, brott mot mÀnskligheten och mord, saknar preskriptionstid och kan fortfarande utredas.
TvÄ personer som gjorde den uppmÀrksammade dokumentÀren Àr Ätalade för ha brutit mot den sÀrskilda lagen om gravfrid vid Estonia. De friades i Göteborgs tingsrÀtt, men domen Àr överklagad.