Konsten att inte bli smittad

MÄnga oroar sig för att bli smittade av det nya coronaviruset. Men vad bör man tÀnka pÄ för att minimera risken sÄ mycket som möjligt?

TvÄ parametrar styr risken att smittas av det nya coronaviruset: mÀngd och tid. Det vill sÀga mÀngden viruspartiklar och den tid du utsÀtts för viruset.

TvÄ parametrar styr risken att smittas av det nya coronaviruset: mÀngd och tid. Det vill sÀga mÀngden viruspartiklar och den tid du utsÀtts för viruset.

Foto: Stefan Hörberg/Rithuset AB

HÀlsa och sjukvÄrd2020-05-19 19:36

Precis som för mÄnga andra smittor tycks det egna hemmet vara nÄgot av ett "ground zero" för smittspridningen. Det Àr dÀr de allra flesta smittas, i kontakten med sina nÀra och kÀra, kontakter som av naturliga skÀl kan vara svÄra att undvika. Men trots det mÄste ju minst en av familjemedlemmarna ha smittats nÄgon annanstans, "ute i samhÀllet". FrÄgan Àr bara hur.

I USA öppnar nu allt fler delstater upp efter att ha varit mer eller mindre stÀngda, nÄgot som de flesta experter Àr överens om kommer att resultera i att smittspridningen tar fart pÄ nytt. I ett försök att hjÀlpa sina landsmÀn att förstÄ hur virus sprids och vilka situationer som innebÀr en risk, har Erin Bromage, associerad professor vid University of Massachusetts Dartmouth, försökt beskriva av vad och hur vi smittas.

Framför allt, skriver han pÄ sin blogg, handlar det om tvÄ parametrar som avgör om du blir smittad eller inte: mÀngd och tid. Det vill sÀga hur mÄnga viruspartiklar du utsÀtts för och hur lÄng tid exponeringen varar. Detta leder i sin tur till att vissa aktiviteter Àr betydligt mer riskfyllda Àn andra.

Nysning kan drabba helt kontor

Coronaviruset smittar genom droppsmitta, dÀr Àven en sÄ kallad aerosolsmitta ingÄr. Det vill sÀga smÄ vÀtskedroppar, som ibland Àr sÄ smÄ att de kan följa med luftströmmarna en bit bort, exempelvis efter en hostning eller nysning. Detta innebÀr inte att coronaviruset Àr luftburet, som mÀssling, dÄ viruset bildar Ànnu mindre partiklar som kan finnas kvar i luften i flera timmar och smitta via ventilationssystem och liknande.

En hostning kan resultera i att cirka 3 000 av dessa droppar flyger ut frĂ„n svalget i en hastighet av 80 kilometer i timmen. De flesta Ă€r dock sĂ„ stora att de snabbt faller ner till marken, Ă€ven om mindre droppar kan fĂ€rdas lĂ€ngre. Vid en nysning Ă€r antalet droppar inte bara mindre och fler (30 000). De lĂ€mnar ocksĂ„ kroppen i en betydligt högre hastighet (300 kilometer i timmen), vilket gör att de snabbt kan spridas över ett större omrĂ„de, som ett rum.

Oavsett om den infekterade hostar eller nyser, sĂ„ kan en enda sĂ„dan reaktion innehĂ„lla sĂ„ mĂ„nga som 200 miljoner infektiösa viruspartiklar som sprids över ett större omrĂ„de. DĂ€rav att det Ă€r sĂ„ viktigt att personer med symtom stannar hemma. En enda nysning – och ett helt kontor kan drabbas.

NĂ€rhet alltid en risk

Vanliga andetag kan ocksĂ„ innehĂ„lla viruspartiklar, om Ă€n i mindre mĂ€ngder (50–5 000 droppar). Dessa har ocksĂ„ en betydligt lĂ€gre hastighet och faller till marken förhĂ„llandevis snabbt. Studier har dock visat att personer med influensa kan ge ifrĂ„n sig 33 infektiösa viruspartiklar i minuten. Om personen pratar ökar antalet tiofalt.

Exakt hur mĂ„nga partiklar det krĂ€vs för att bli sjuk av coronaviruset Ă€r det ingen som vet, men ett rimligt antagande utifrĂ„n tidigare studier av coronavirus Ă€r cirka 1 000 stycken, enligt Erin Bromage.

Med dessa tal i huvudet Ă€r det lĂ€tt att inse att det Ă€r lĂ€tt att bli smittad om du befinner dig i samma rum som en infektiös person som plötsligt hostar eller nyser – Ă€ven om den riktas Ă„t ett annat hĂ„ll. Men Ă€ven om du bara pratar med personen i frĂ„ga – utan att denna vare sig hostar eller nyser – riskerar du alltsĂ„ ocksĂ„ att bli smittad, redan efter nĂ„gra minuter.

Allt detta gör att varje situation dÀr du befinner dig nÀra andra under en lÀngre tid utgör en risk. Inomhus Àr vÀrre Àn utomhus. Att stÄ nÀra och prata med en smittsam person, framför allt med hög röst, Àr inte heller nÄgon bra idé.

Smittsam middag

Det Àr anledningen till att hela körer drabbats av coronaviruset, dÀr mÄnga mÀnniskor i en och samma lokal sjunger tillsammans, nÄgot som ökar utsöndringen av viruspartiklar ytterligare. Slakterier, dÀr medarbetarna ofta stÄr bredvid eller mitt emot varandra och pratar med höga röster pÄ grund av den stökiga ljudmiljön, har ocksÄ varit hÄrt drabbade. I bÄde USA och Tyskland har flera slakterier drabbats av allvarliga produktionsstörningar, efter att hundratals anstÀllda insjuknat i covid-19.

PÄ liknande sÀtt utgör bröllop, begravningar, konferenser, sammantrÀden och alla andra sociala tillstÀllningar dÀr man vistas tillsammans med andra under en lÀngre tid en potentiell risk. Det snabba mötet, om du passerar nÄgon som Àr ute och gÄr eller joggar förbi, innebÀr en betydligt mindre risk.

Kinesiska forskare har kartlagt hur det gick till nÀr en asymtomatisk person, alltsÄ en person som sjÀlv inte upplever nÄgra symtom, gick pÄ en restaurang med nio vÀnner. De satt vid ett bord (A) i mitten och under mÄltiden, som varade i en dryg timme, slÀppte personen ifrÄga ut lÄga virusmÀngder i andningsluften. Ventilationen gick frÄn höger till vÀnster. Cirka hÀlften vid bord A blev smittade, medan 75 procent vid bordet till vÀnster, nedströms av luftströmmen, smittades. TvÄ av de sju gÀster som satt vid ett bord till höger insjuknade ocksÄ, men ingen av dem som satt vid de andra borden utanför luftströmmen.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!