– Vi förändrar miljön utifrån den barngrupp vi har, säger förskolechef Cecilia Gröning.
På föräldrakooperativet finns det plats för både ett fritids och en förskola och de 22 barnen är mellan två och elva år. När man kommer in i det röda huset så är det förskolebarnens avdelning som möter en. Här finns ett nytt litet avskilt utrymme där vuxna har uppsikt, men som barnen kan få nytta av. Här kan de få utlopp för sin fantasi och samtidigt växa som individer
– Barn tycker om att vara på små ytor. Här förbättrar de sin rumsuppfattning. Det handlar också om identitet, vem är jag och vad kan jag göra?, säger Cecilia.
Man har också pedagogiska leksaker för små barn, där figurerna heter saker i stil som goggo, giggi och dadda. Poängen är att barnen ska träna sig i att prata eftersom det liknar ljud små barn gör. Det finns en röd tråd i alla de nya sakerna - de ska främja barns utveckling. Man har även målat rummen ljusare och har numera ljudämpande golv och bord för en lugnare tillvaro. Man har även införskaffat mer utomhusmark så att man ska få mer plats för barnen utomhus.
Cecilia menar att det är kul att se någon utvecklas från att de kommer dit som ett- och ett halvtåring till dess att de blir större.
– Man ser vilka individer det blir, säger hon.
Kooperativet arbetar inspirerat av Reggio Emilia-principer.