Kommunekolog Fia Sundin på Motala kommun berättar att man fått beviljat statlig medfinansiering för lokala naturvårdsprojekt (LONA) som heter "Betesmarker och kommunala ansvarsarter".
– Vi ska då stängsla in en betesmark med ett kalkkärr och röja upp det så det kan betas igen vilket gynnar kalkärrsgrynsnäckan. Vi ska även inventera landmollusker som sniglar och snäckor med fokus på kalkkärrsgrynsnäckan, men även två av våra andra kommunala ansvarsarter stortapetserarbi och även trumgräshoppan.
Kommunala ansvarsarter är ett begrepp som används för arter som lever inom ett begränsat geografiskt område. Arterna finns i naturmiljöer som minskar i landskapet men som ändå finns kvar på fåtal platser i Motala kommun. Man använder sig av den så kallade svenska rödlistan, en lista med arter som är så ovanliga eller som minskar i så snabb takt att de på sikt riskerar att dö ut. Förutom kalkkärrsgrynsnäckan och stortapetserarbiet, som båda klassificeras som nära hotade och trumgräshoppan, starkt hotad, återfinns arter som svarthakedopping, slöjröksvamp, gammelekslav, ängshök, flodnejonöga, vedtrappsmossa och toppjungfrulin.
– I år har vi fått ett bidrag från Naturskyddsföreningen och Energi Sverige för att restaurera åtta vattendrag som mynnar i Boren och Roxen. Projektet heter "Många bäckar små". Det genomförs tack vare försäljning av el märkt med Bra Miljöval, säger Fia Sundin och berättar vidare om arbetena i Karshults naturreservat som ligger vid Borens nordvästra strand. Där dominerar lummiga lövskogsmiljöer och på våren ses mattor av blommande vitsippa och blåsippa, strax innan hasseln slår ut. Kommunen planerar och genomför i dagsläget ett flertal åtgärder i reservatet, såväl med naturskötsel som friluftsliv och tillgänglighet i åtanke. Röjning av stigar och rundslingor som därefter markeras. Grillplatser och bänkar placeras ut, fågelholkar, insektshotell och mulmholkar sätts upp.
Anläggning av de båda parkeringsplatserna är påbörjad och under året kommer man att avverka yngre granbestånd, frihugga gamla ekar, restaurera slåtterängar och även ordna till det befintliga vindskyddet.
– Vi ska även under våren sätta upp trädstigsskyltar för barn runt om i hela Motala kommun. Bland annat i Borensberg, Fornåsa, Godegård, Tjällmo och Nykyrka. Samt i Karshult naturreservat. Även detta är ett LONA-projekt som är statligt medfinansierat.