Nu bärgas skelettdelar ur Vättern

Marinarkeologer har gjort oväntat fynd av skelettdelar där fartyget Per Brahe förliste utanför Hästholmen. Nu bärgar sjöpolisen kvarlevorna.

Det var marinarkeologen Lotta Mejsholm och Patrik Komorowski som i somras gjordes det oväntade fyndet av skelettdelar bland vrakgodset på sjöbotten. I samarbete med dykaren Peter Andersson har de gjort flera dykningar på platsen.

Det var marinarkeologen Lotta Mejsholm och Patrik Komorowski som i somras gjordes det oväntade fyndet av skelettdelar bland vrakgodset på sjöbotten. I samarbete med dykaren Peter Andersson har de gjort flera dykningar på platsen.

Foto: Mia Karlsvärd

Hästholmen2015-10-26 11:10

Det var marinarkeologen Lotta Mejsholm och Patrik Komorowski som i somras gjorde det oväntade fyndet av skelettdelar bland vrakgodset på sjöbotten. I samarbete med dykaren Peter Andersson har de gjort flera dykningar på platsen.

Peter Andersson har gjort hundratals dyk kring vraket under åren, och uppmärksammat ett flertal andra fynd. Men aldrig sett några kvarlevor av de saknade besättningsmännen.

– Det var ett stort och oerhört högtidligt ögonblick när vi gjorde fyndet av kvarlevorna, säger arkeologen fil.dr. Lotta Mejsholm.

Hon är projektledare för det fristående marinarkeologiska forskningsprojektet som handlar om att rekonstruera fartyget Per Brahes förlisningsförlopp och utreda orsakerna.

Förlisningen av ångfartyget Per Brahe i Vättern år 1918 är kanske mest känd för att ha orsakat konstnären John Bauers död. Den dramatiska händelsen har fler historier att berätta. Exempelvis att kapten Boija ansågs ensam bära ansvar för olyckan. Trots att det var rederiet som pressade sina kaptener att systematiskt överlasta fartygen.

Det oväntade fyndet på sjöbotten aktualiserar frågan om hur olyckan egentligen gick till.

Bärgningen skulle påbörjats idag, måndag tillsammans med polisen. På grund av dåliga väderförhållanden beslutades att skjuta upp arbetet till slutet av veckan.

Utredningsledare för bärgningen är Michael Franzèn från Mjölbypolisen.

– Det är polisens skyldighet att bärga kvarlevorna, och ta reda på vem det är, säger Michael Franzén.

Lotta Mejsholm och Michael Franzén är noga med att poängtera att man inte kan vara säker på om det är en besättningsman man äntligen hittat. Den rättsmedicinska undersökningen av skelettet kommer förhoppningsvis ge svar på vem den återfunna individen är. Enligt lagstiftningen är det polisen som ska bärga sådana här fynd. Akeologerna kommer att bidra med dokumentation och arkivforskning.

– Fyndplatsen talar dock mycket för att det är en besättningsman, säger Lotta Mejsholm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om