Black Hawk till Godegård

Helikopterflottiljen på Malmen sätter in en Black Hawk-helikopter för att bekämpa skogsbranden i Godegård.

25 april 2019 09:18

– Vi har fått en förfrågan om vi kan sätta in en Black Hawk även i dag, säger Lasse Jansson, kommunikationschef på helikopterflottiljen, på torsdagsmorgonen.

I måndags användes en Black Hawk-helikopter för att rekognoscera i området och på tisdagen sattes helikoptern in i släckningsarbetet.

– Det används civila helikoptrar i Tjällmo. Fördelen med Black Hawk är att den tar åtminstone dubbelt så mycket vatten som en civil helikopter, säger Lasse Jansson.

På torsdagsmorgonen kom beskedet från flottiljen att en helikopter sätts in i släckningsarbetet i Godegård.

Helikopterflottiljens resurser är i det rådande läget högt efterfrågade. Helikoptrar har i veckan satts in i skogsbränder i såväl Skåne som Småland.

– I dag har vi en helikopter som hjälper till i släckningsarbetet i Gnosjö, säger Lasse Jansson.

Sedan 2015 har helikopterflottiljen personal som är utbildad för att släcka bränder från luften. Under en övning som redaktionen fick följa med på användes en brandtunna som kan bära 2 500 liter vatten. Besättningen hann med att fylla och tömma brandtunnan 17 gånger under den halvtimme som flygningen pågick.

Utöver insatser från luften hjälper Försvarsmakten till med personal på marken.

– Vi har 52 hemvärnssoldater på plats i Tjällmo sedan 23-tiden på onsdagen. De kommer från 30:e och 31:a hemvärnsbataljonerna i Östergötland, säger Lasse Jansson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Fredrik Quist