Askahögen var en stor vikingahall

Askahögen är ingen grav, som man trott, på platsen utanför Vadstena fanns istället en stor vikingahall.

Georadarmätningarna av Askahögen gav oväntat resultat.

Georadarmätningarna av Askahögen gav oväntat resultat.

Foto: Martin Rundkvist

Hagebyhöga2014-12-08 15:05

Det är efter undersökning med så kallad georadar, en icke-förstörande geofysisk metod, som forskare vid Stockholms och Umeå universitet gjort upptäckten. Det man hittat är grunden till en nästan 50 meter lång hall ovanpå Askahögen i Hagebyhöga.

Orsaken till att Askahögen ansetts vara en gravhög är att de flesta stora högar är just detta, även om den här har en lite annan form än vanliga gravhögar med sin platta topp. Det nya fyndet betyder med stor sannolikhet att detta är boplats för en kungafamilj som begravts i närheten.

– Byggnaden har paralleller i flera av den tidens högstatusmiljöer, ibland annat Fornsigtuna vid Mälaren och Lejre i Danmark. Störst likhet uppvisar dock huset med ett nyligen utgrävt hallhus vid Gamla Uppsala kyrka. En mycket likartad planlösning indikerar nära kontakter mellan platserna, förklarar Martin Rundkvist vid Institutionen för idé- och samhällsstudier, Umeå universitet.

Byggnaden har varit omkring 14 meter bred mellan ytterväggarna, den har haft dubbla väggar och fyra ingångar. Det finns också spår efter en härd i mitten av huset. Det förmodas att den varit ett bostadshus, men också en plats för gästbud, möten och olika riter.

– Undersökningen visar att icke-förstörande geofysiska undersökningar kan vara mycket kraftfulla redskap för att undersöka liknande husgrunder på andra platser. De ger även möjlighet att grovt datera hus utan att kostsamma utgrävningar behöver genomföras, säger Andreas Viberg vid Arkeologiska forskningslaboratoriet på Stockholms universitet som har genomfört mätningarna.

Artikeln om mätningarna publicerades idag i tidskriften Archaeological Prospection.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om