Gruber får rätt i domstol – igen

För andra gången får kommunen nu nej på sina höga krav om viten mot fastighetsägaren Thomas Gruber. Men verksamhetschefen anser att det är bra att deras beslut prövas.

Den här gången handlade det om en fastighet på Gästisgatan.

Den här gången handlade det om en fastighet på Gästisgatan.

Foto: Anders Törnström

Motala2017-03-07 13:45

Kommunens insatser mot Thomas Grubers fastigheter har blivit en följetong. Flera av hans fastigheter har dömts ut på olika sätt och när han inte renoverat eller utrymt husen enligt kommunens krav har man tagit beslut i ärendena och därefter har man i vissa fall beslutat om viten. Beloppen har flera gånger gällt flera hundra tusen kronor.

När kommunen beslutar om att döma ut vite måste det godkännas av mark- och miljödomstolen. Totalt har kommunen skickat dit två ärenden. Ingen gång har man fått rätt och därför har inga viten hittills dömts ut.

– De dömer ut viten, men de är inte underbyggda. Det här som de håller på med är bara trakasserier av mig som person, säger Thomas Gruber.

Det senaste ärendet gäller en fastighet på Gästisgatan där kommunen ansåg att det bodde folk i lokalen trots förbud. Thomas Gruber medgav att de vistades där, men domstolen går på hans linje och anser att människorna inte vistats där tillräckligt stadigvarande eftersom kommunen endast vid ett tillfälle observerat dem där.

Theres Sandstedt Johanson är förvaltningsverksamhetschef för plan- och miljöförvaltningen. Hon förklarar att de gör en bedömning i varje enskilt fall om vilka åtgärder de ska vidta och att beslut om vite enbart tas i allvarliga fall.

– Sedan har ju alla rätt att överklaga och vi önskar egentligen att fler skulle göra det. Det blir ju en kontroll av oss och är bra ur rättssäkerhetsperspektiv, säger hon.

Finns det en risk att allmänheten får en bild av att era beslut inte är rätt när ni inte får igenom dem i domstol?

– Människor kan säkert få den bilden när vi haft flera ärenden som uppmärksammats så här. Ibland är det ju ärenden där regelverket inte är så tydligt och där vi måste tolka. Då är det ju bra att det blir en prövning, säger Theres Sandstedt Johanson och fortsätter:

– Sedan måste man också titta på varje ärende. Ibland handlar det om formalia och då håller vi inte alltid med i bedömningen.

Fastighetsägaren anser att ni inte har underbyggda beslut, har han rätt i den kritiken?

– Nej, det tycker jag inte. Vi gör professionella bedömningar. Ibland är det inte helt tydligt i lagstiftningen och då är det bra att ärenden prövas. Det uppskattar vi, säger Theres Sandstedt Johanson.

Fastighetsägaren anser att ni trakasserar honom. Vad är din kommentar till det?

– Det här handlar inte om en enskild person. Vår uppgift är att följa den lagstiftning som finns, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om