– Jag föddes på Högbergsgatan 15 på Söder i Stockholm, säger Ragnar Gyberg.
Det politiska intresset fanns tidigt. Hans far Per Gyberg var socialdemokrat och Svenska freds ordförande på 1930-talet, medan hans mor återfanns till höger på den politiska skalan. Under gymnasieåren i Stockholm var Ragnar också ordförande för Elevrådsorganisation i Stockholm.
– Carl Bildt var elevrådsordförande för Östra Real samtidigt, minns Ragnar som ett exempel på flera politiker som började sin politiska bana i elevrådssammanhang.
Till Motala kommun kom Ragnar Gyberg 1979 som 33-åring. Det var en trend i Sverige som gjorde att han flyttade från storstaden till ett ställe på landet och hade lite djur där.
– Det var lite gröna vågen, berättar Ragnar.
Finns det något begrepp som stämmer väl in på Ragnar är det nog att "ha många bollar i luften". Han har hunnit med mycket i sitt liv och är än idag engagerad på många sätt. Han blev nyligen ordförande i Motala konstförening.
– Jag är allätare, säger han om sitt konstintresse.
Ragnar har under sina många år i Motala bland annat hunnit med att vara lärare på Södra skolan, haft positioner i flera olika nämnder, suttit i kommunstyrelsen, agerat politiskt i regionen, varit engagerad i Rotary och så vidare.
– Jag har varit politiskt aktiv Det enda jag undvikit är bildningsnämnden, eftersom jag jobbat som lärare, säger han.
Idag är han ordförande i kommunrevisorerna, ett uppdrag där man ska ha en objektiv syn och inte ha partifärgen i åtanke. Det lyckas man med, tycker han.
– Vi har kommit överens om allt. Det är ett väldigt bra gäng, säger han.
Han kommer att fira 70-årsdagen på ett mycket trevligt sätt. Planerat sedan länge är nämligen att Rotary ska göra en resa till Krakow och resan sammanfaller med Ragnars födelsedag.
– Det blir en middag i Krakow, säger han om hur han ska fira 70-årsdagen.
Det är en stad han uppskattar.
– Jag har varit i Krakow förut, det är en väldigt mysig stad, anser han.
Den 16 april har han så nått 70-strecket och har därmed bott i Motala i 37 år. Ragnar tycker att åren går allt fortare med åren. Det är inte som när man var liten och hade all tid i världen.
– Man har kommit fort hit. När man hade sommarlov som ung var det som en evighet, säger han om kontrasterna gentemot förr.